Certificering takels

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mtouch
    • Feb 2005
    • 58

    Certificering takels

    Ik ben nieuw hier, maar na het doorspitten van het forum, heb ik me toch maar geregistreerd om deze vraag te kunnen stellen: wat is de regelgeving betreffende het (laten) certificeren van takels?

    Ik "weet" een hoop, maar als ik dan ga nadenken hoe ik dat weet, dan moet ik toch toegeven dat het meeste is "van horen zeggen." Ik ben ook meer een licht- dan een riggingman, maar dit wil ik toch wel even weten.

    Volgens mij moeten bijvoorbeeld motor- en handtakels (omdat het kettingwerk is) iedere vier jaar opnieuw gecertificeerd/getest worden. Dat zijn ook de geluiden die ik om me heen hoor. Maar WAAR staat dat? Van WIE moet dat? En als dat geen wetgevende instantie is, met alle respect, maar wie is dat dan helemaal? Mennens bijvoorbeeld kan zoveel adviseren, maar da's me natuurlijk niet objectief genoeg .

    Ik heb ook begrepen dat er inmiddels een ontwerprichtlijn is (was recent nieuws) voor de evenementenbranche. Houdt die ook rekening met een andere termijn waarop er periodiek gecertificeerd moet worden? Bij mij op mijn werk komt het rustig voor dat motortakels drie maanden stil staan en ALS ze dan eens de kist uit komen dan draaien ze natuurlijk net een paar minuutjes.

    Kortom, als iemand een link voor me heeft of gewoon een antwoord, ben ik er enorm mee geholpen.

    Alvast bedankt!

    Michiel
  • Eddy
    • Feb 2005
    • 1

    #2
    Het zit zo: in de derde herziene druk (september 2003) van Arbo-informatieblad AI 17 hijs- en hefmiddelen staan de inspectie- en herkeurtermijnen van hijs-en hefmiddelen vastgelegd. Hierin staat dus ook de herkeurtermijn voor takels vastgelegd: deze is JAARLIJKS. Dit is dus niet iets wat Mennens of wie dan ook zelf verzonnen heeft maar dat is gewoon wet, en deze wet is samengevat in de AI 17. Wat wel onderwerp van discussie kan zijn, is wat er allemaal voor werkzaamheden daar allemaal onder vallen. De branchevereniging voor hijs- en hefmiddelenleveranciers EKH heeft hiervoor richtlijnen vastgelegd, maar deze zijn niet verplicht. Wel is het zo dat men hierbij probeert zo veilig mogelijk te werk te gaan.

    Ik zou je alleen niet durven zeggen hoe het zit met die ontwerprichtlijn voor de evenementenbranche. Om eerlijk te zijn.. Dat wil ik ook wel weten!

    Comment

    • Jeroen de Goei
      • Oct 2004
      • 376

      #3
      citaat:Geplaatst door mtouch


      1--Ik ben nieuw hier, maar na het doorspitten van het forum, heb ik me toch maar geregistreerd om deze vraag te kunnen stellen: wat is de regelgeving betreffende het (laten) certificeren van takels?

      2--Volgens mij moeten bijvoorbeeld motor- en handtakels (omdat het kettingwerk is) iedere vier jaar opnieuw gecertificeerd/getest worden. Dat zijn ook de geluiden die ik om me heen hoor. Maar WAAR staat dat? Van WIE moet dat?

      3--Ik heb ook begrepen dat er inmiddels een ontwerprichtlijn is (was recent nieuws) voor de evenementenbranche. Houdt die ook rekening met een andere termijn waarop er periodiek gecertificeerd moet worden?

      4--Bij mij op mijn werk komt het rustig voor dat motortakels drie maanden stil staan en ALS ze dan eens de kist uit komen dan draaien ze natuurlijk net een paar minuutjes.

      5--Kortom, als iemand een link voor me heeft of gewoon een antwoord, ben ik er enorm mee geholpen.
      1-- Inderdaad AI 17 hoofdstuk 5.
      7 pagina’s uitleg

      2--een motortakel of handtakel is geen ketting of kettingwerk.
      Dus de ketting die in je motor zit wel.
      dus die ketting kan om de 4 jaar alleen indien los genomen of los aangeboden ter keuring.
      En die takel moet meestal 1x per jaar omdat de fabrikant dit voorschrijft.

      3--De Nederlandse praktijkrichtlijn 8020-10 heeft de naam - Evenementen - Hijs en heftechniek - Veiligheidsfactoren. En gaat dus niet over certificering of keuren

      4--als ze een tijdje stilstaan is dit niet goed omdat het vet niet gemixt wordt wat in de motor zit. (zie topic lodestar kettingtakels)

      5--gewoon uit nieuwsgierigheid: wat ben je van plan dan?

      Comment

      • mtouch
        • Feb 2005
        • 58

        #4
        Inspecteren en keuren is volgens mij niet hetzelfde als certificeren. Inspecteren mag je als gevorderde gebruiker volgens mij zelf en je moet dit bijhouden, zodat je aan kunt tonen dat je dit minimaal jaarlijks gedaan hebt. Daar komt die termijn van een jaar vandaan.

        In beperkte mate geldt dit volgens mij ook voor keuren. Ik heb alleen altijd begrepen dat bij daadwerkelijk certificeren (wat volgens mij dus iets heel anders is) de takels ook getest/gemeten etc. worden. Aangezien de apparatuur en gereedschap hiervoor de nodige investeringen met zich meebrengen, zou dit voor normale verhuurbedrijven nogal overdreven zijn om dit allemaal zelf aan te schaffen. Plus dat natuurlijk niet zomaar iedereen mag certificeren. Hoe wordt dit eigenlijk bepaald, wie dat wel en niet mag?

        Maar ook het LATEN certificeren kost geld. Vandaar dat ik me afvroeg hoe dit precies zit qua termijnen. Want op je certificaten staan volgens mij (heb ze even niet bij de hand) ook aflooptermijnen en het lijkt me stug dat dat een jaar is. Als dat zo is, dan zouden takels volgens mij stukken duurder zijn in de verhuur.

        Als ik overigens onzin uitkraam: somebody please stop me

        Comment

        • rinus bakker
          • Mar 2002
          • 5430

          #5
          Inspecteren MOET - maar niet perse door een EKH-boer of collega-"oud-papierhandelaar".
          Certificeren bestaat niet (meer) in de algemene wetgeving voor hijsmiddelen.
          Keuren ~ onderzoeken en beproeven (en afgeven van een keuringsattest/bewijs/certificaat) bestaat alleen voor oa. Kranen (~2jaarlijks) en Liften (~jaarlijks).
          Voor jouw takels staat er gewoon:
          1) ze moeten voldoen aan de MachineRichtlijn.
          2) je mag ze niet boven mensen gebuiken.
          3) je moet ze tenminste 1x per jaar (laten) inspecteren - door een deskundige = natuurlijke of rechts-persoon, of instelling.
          En die deskundigheid kun je zelf verwerven.
          4) als je ze in deze sector (boven personen) wilt gebruiken, mag je er niet meer dan de helft van de nominale (toelaatbare) last aan hangen.

          Binnenkort verschijnt er een stukje van mij op de ARGH website over de verschrikkelijke certificeer-wind-handel waaraan onze sector bloot staat.
          En waarbij allemaal van die "erkende keurders" voor veel geld heel weinig presteren....
          Lekker zo veel mogelijk zelf doen.

          een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

          Comment

          • mtouch
            • Feb 2005
            • 58

            #6
            5--gewoon uit nieuwsgierigheid: wat ben je van plan dan?

            Nou, geen geniepige plannen of zo, maar om alles even heel plat te concretiseren: er staan bij ons in het magazijn gewoon 60 motortakels (Verlinde SM58), waarvan Mennens roept dat ze gecertificeerd dienen te worden. Nou ben ik enorm pro-veiligheid, maar zelfs ik wil voordat dat geld aan certificering wordt uitgegeven eerst wel eens even weten of dat inderdaad wettelijk verplicht is. Beproeving en echt GRONDIGE inspectie ben ik helemaal voor, maar niet omdat een leverancier dat zonodig wil. Zijn kachel moet ook branden...

            En Rinus durft het dan nog iets concreter uit te drukken dan ik aanvankelijk, maar hij slaat de spijker wat mij betreft inderdaad op zijn kop als hij zegt (dat begrijp ik hopelijk goed) dat iedereen in Nederland zijn takels maar laat certificeren onder de noemer "misschien hoeft het niet, maar laat ik het om later bureaucratisch geneuzel uit de weg te gaan toch maar doen." Hier spelen de "erkende keurders" natuurlijk maar wat graag op in.

            Kan me overigens voorstellen dat je voor het buitenland misschien wel nog periodiek moet laten certificeren?

            Overigens bedankt voor de tips over wat ik waar vinden kan!

            Comment

            • Jeroen de Goei
              • Oct 2004
              • 376

              #7
              je moet ze natuurlijk wel (laten) keuren elk jaar!!
              boutjes kunnen lostrillen, slipkoppelingen kunnen stukgaan, remmen kunnen vet worden enz. Alleen zijn er (van de verhalen) slechte ervaringen met mennens. die plakken er alleen een stikker op en verven ze weer als nieuw.

              Comment

              • mtouch
                • Feb 2005
                • 58

                #8
                Ja, nee, je hebt gelijk, ik begin nu certificeren en keuren nog bijna zelf door elkaar te halen. Natuurlijk moet keuren jaarlijks, maar je kan dus jaarlijks een hoop zelf doen, zeker wanneer je de gebruiksfrequentie in acht neemt. Desalniettemin vind ik keuring buiten de deur ook een veilig idee. Is ook een stuk objectiever naar je klanten toe; waarom zou je immers je eigen takels afkeuren? Wij hebben bovendien ook niet allemaal een testbank. Boutjes controleren, ketting smeren etc. daar heeft echter niet iedereen een externe leverancier voor nodig.

                Ik wist niet eens dat Mennens ook verfde? Bij ons is het doorgaans alleen een sticker als ze hiervandaan terugkomen. Oh ja en er was een fase omgedraaid, ook lekker handig om op klus achter te komen[}].

                Iemand nog tips voor waar je takels nog meer kunt laten keuren?

                Comment

                • rinus bakker
                  • Mar 2002
                  • 5430

                  #9
                  De 'zwendel' van de keuringspapierhandelaren is wijdverbreid bekend.
                  Vorige week was ik bij een company die twee oude Verlinde L104's net had laten 'certificeren' bij een groot "Erkend Keuringsbedrijf voor Hijs- en Hefmiddelen" in het Hoge Noorden (ergens tussen Zwolle en Delfzijl) en binnen een halve minuut nadat ik de f.c.-deksel uit pure nieuwsgierigheid toch even had opgetild vond ik een kettingschalm met de schade(deuk) erin die absoluut tot afkeur had moeten leiden.... maar de EKH-boer had ze wel goedgekeurd/gecertificeerd. Die mensen daar besloten in elk geval de (forse) rekening voor prutskeur niet te betalen.
                  En zo zou ik nog wel een paginaatje of wat van dit soort ErkendePrutsKeurvoorbeelden kunnen vullen.
                  Maar ja, je kunt de certificeerder nooit aansprakelijk stellen, dus die hebben daarmee een vrijbrief tot ongegeneerd raakknoeien!
                  En dat doen ze dus ook veel te vaak.
                  Zeker bij die "vreemde gasten" uit deze business.
                  ("Ja die gasten doen iets voor popconcerten of theater ofzo....").
                  Overigens hoor je natuurlijk in verhouding veel verhalen over de Mennens groep, maar dat komt ook omdat dat nou eenmaal een hele grote in de Hijs- en Hefbusiness is.
                  Alleen, omdat ze de motor zijn achter de EKH zou je ook wel wat meer een voorbeeldfunktie van ze verwachten. En daar vrees ik toch dat de commercie het wint.

                  2 mtouch: als je zegt dat jullie zo'n zestig SM58 hebben staan ben ik wel benieuwd geworden naar de naam van jullie winkel, waar jullie zitten en wat je voor soort klussen jullie doen.
                  60 is geen kattepis - dus ook geen kleine company en dus ook weer leuk voor de lijst van "met-z'n-hoevelen-we-nou-eigenlijk-zijn-in-de-entertainment-techniek".
                  een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

                  Comment

                  • mtouch
                    • Feb 2005
                    • 58

                    #10
                    Hoihoi,

                    De naam van het bedrijf is Bright Light Theatertechniek en we zitten in Amstelveen. Vast wel eens van gehoord toch? Meer informatie vind je op www.brightlight.nl . Als je meer wilt weten, moet je me maar even mailen, want om dat hier nou precies in geuren en kleuren uit de doeken te doen, is ook niet echt de bedoeling lijkt me...

                    Comment

                    • Jeroen de Goei
                      • Oct 2004
                      • 376

                      #11
                      als je 60 takels in huis hebt, is er toch ook wel iemand die ze kan keuren, Mennens lijkt geen optie. maar ik zou ook niet weten waar wel. Misschien wil het riggingbedrijf uit etten-leur het wel doen.

                      In de nieuwe nennorm staat in ieder geval de regels voor hijsen boven mensen. Hebben jullie die al gelezen?

                      Hebben jullie ook riggers in dienst?

                      Comment

                      • rinus bakker
                        • Mar 2002
                        • 5430

                        #12
                        Hallo Jeroen,

                        bedoel je met die 'nen-norm' soms de NPR 8020-10.
                        Dat is nog zeker geen NEN norm hoor,
                        het is een (ontwerp voor een) Nederlandse Praktijk Richtlijn,
                        en dat kan op termijn voorstel voor een norm worden.
                        (En omdat de Lidstaten in principe geen eigen landelijke normen meer maken,
                        maar meteen overgaan tot Europees overleg, hebben we misschien de voorzet voor een EN-norm liggen,
                        al duurt het uitkomen daarvan vast nog wel 3-5 jaar.)
                        Er wordt nu binnen (en buiten, oa. in de ESTA=USA) het NEN kritisch naar gekeken,
                        en in de volgende bespreking vind een gesprek plaats met de NEN-specialist
                        die in Europa meepraat over ontwikkelingen in de Machine Richtlijn.
                        Dus met een beetje geluk gaat die ook wat beter geformuleerd worden,
                        want daar staat heel wat aan onduidelijks in in de Nederlandstalige versie.
                        Helaas zullen we de herziening van dit jaar wel niet meer halen,
                        dus ook dat zal wel weer 5 jaar duren.
                        Maar ooit..............
                        Overigens is het natuurlijk niet zo dat die NPR 8020-10 nu nog helemaal geen waarde heeft.
                        Verzekeraars, opdrachtgevers en/of veiligheidsinspecteurs kunnen het als leidraad nemen.
                        En natuurlijk jijzelf kan daar ook naar verwijzen bij leveringscontracten.
                        een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

                        Comment

                        • G-LiTe
                          • Apr 2004
                          • 196

                          #13
                          citaat:Geplaatst door Jeroen de Goei

                          als je 60 takels in huis hebt, is er toch ook wel iemand die ze kan keuren, Mennens lijkt geen optie. maar ik zou ook niet weten waar wel. Misschien wil het riggingbedrijf uit etten-leur het wel doen.

                          In de nieuwe nennorm staat in ieder geval de regels voor hijsen boven mensen. Hebben jullie die al gelezen?

                          Hebben jullie ook riggers in dienst?
                          Oneindig zijn 2 dingen: het heelal en de domheid van sommige individuen

                          Comment

                          • Jeroen de Goei
                            • Oct 2004
                            • 376

                            #14
                            mee eens

                            Comment

                            • rinus bakker
                              • Mar 2002
                              • 5430

                              #15
                              Even inhakend op dit topic, en op iets wat we met de ARGH en de NEN graag willen gaan aanpakken.


                              Hoe zit het met de huidige controle-inspectie-praktijk bij de diverse verhuurbedrijven?
                              Het gaat mij niet in eerste instantie om de (goede of slechte) naam[*] van de 'papier-verstrekkende' firma (de inspecteerder/keurder),
                              maar of de "jaarlijkse zelfdiscipline" van de eigenaar/verhuurder er wel is en vooral....
                              wat de ervaring is met het laten inpecteren/keuren van het hijs- en hefmateriaal in het algemeen.

                              [*] over sommige van die firma's zijn genoeg verhalen in omloop. Die kunnen later nog wel eens worden geinventariseerd om als ondersteuning aan een eigen vorm van keuringsregime bij de overheid neer te leggen..... zoals we toch al een heel eigen werkwijze hebben in heel veel andere opzichten.


                              - Worden handtakels zelf gecontroleerd of weggebracht? Jaarlijks? Kost dat? Tevreden over dat uitbestede werk?
                              - Worden klimtakels zelf gecontroleerd of weggebracht? Jaarlijks? Kost dat? Tevreden over dat uitbestede werk?
                              - Worden trussen en of towers zelf gecontroleerd of weggebracht? Jaarlijks? Kost dat? Tevreden over dat uitbestede werk?
                              - Worden statieven/wind-ups enz. zelf gecontroleerd of weggebracht? Jaarlijks? Kost dat? Tevreden over dat uitbestede werk?
                              - Worden 1-persoonshoogwerkers zelf gecontroleerd of weggebracht? Jaarlijks? Kost dat? Tevreden over dat uitbestede werk?
                              - Worden harpsluitingen zelf gecontroleerd of weggebracht? Jaarlijks? Kost dat? Tevreden over dat uitbestede werk?
                              - Worden verstelbare balkklemmen zelf gecontroleerd of weggebracht? Jaarlijks? Kost dat? Tevreden over dat uitbestede werk?
                              - Worden staalstroppen zelf gecontroleerd of weggebracht? Jaarlijks? Kost dat? Tevreden over dat uitbestede werk?
                              enz enz enz

                              een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

                              Comment

                              Working...