KVA`s omrekenen

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ronny
    • Dec 2002
    • 2139

    #31
    citaat:We zien dat P evenredig is met I*U*sin(phi). Met andere woorden het ohmse verlies in leidingen (het kost de leverancier geld om de energie te vervoeren maar er wordt niet voor betaald) is rechtstreeks afhankelijk van cos(phi).
    ik ben het volledig met je eens tiemen. Mooie berekeningen enzovoorts. Heb zelf ook elektrotechniek gedaan en kan je verhaal dus volgen.

    Alleen wat heb je aan die theorie als je met een agregaat werkt. Je hebt dan geen leverancier meer van stroom die er baat bij heeft om de cos phi bij de verbruiker hoger als 0.8 te houden. Wat maakt het voor het agregaat nu uit als zijn last nu een zeer slechte cos phi in het algemeen heeft. Voor de klant die zijn stroom moet aftakken van dat agregaat is dat natuurlijk wel een probleem, want hoe slechter die cos phi, hoe minder dat hij het agregaat kan belasten.

    dus wan jeroenw en tiemen al hebben vermeld is zeker waar, alleen moet je die theorie wel kunnen plaatsen in het geheel van een mobiele elektrische installatie( met agregaten enz..).

    Wanneer je dan puur elektrisch denkt is er geen probleem. Uiteraard zal in de praktijk wel rekening worden gehouden met die cos phi, juist om de kosten te besparen en dat zal dan ook bij agregaten zijn. Je zit hoe dan ook met een verlies.

    mvg
    ronny



    niet zagen, gewoon doen!

    Comment

    • Tiemen
      • Dec 2001
      • 944

      #32
      Ik heb het verhaal alleen vermeld als reactie op de woorden van "jeroenw". Ik heb er ook bijgeschreven dat dat gebruikt wordt voor industriƫle toepassingen. Het was als reactie op "cos phi factor is ook datgene wat je betaald, ipv 1 wat je gebruikt.", omdat dat nogal vreemd geformuleerd is en eigenlijk totaal niet to the point is wat het eigenlijke punt is van arbeidsfactorcompensatie.

      Tiemen

      PS uit de redenering moet blijken dat dit niets met aggregaten te maken had : het probleem met cos(phi) is verliezen in leidingen. Bij een aggregaat is dat geen punt (behalve misschien wat spanningsvallen, maar heeft niets met cosphi te maken)

      Comment

      • Gast1401081
        • Mar 2001
        • 7999

        #33
        Superverhaal, je praat dan wel over duizenden amperes, en dat gaat bij ons niet op.

        conclusie : 1 kVA = ongeveer duizend watt.
        Alle cos-phi, compensatiebatterijen etc verhalen gelden hier niet, omdat we bijna ohms draaien.
        Verder hebben we een gelijktijdigheidsfactor van < 0.5, dus waaar zeuren we over.
        Alleen bij grote lichtshows (denk aan AHOY) worden dit soort discussies interessant. Maar daaar hebben we dan ook voldoende meters bij de hand, omdat daar wel budget is.Verder hebben alle HMI's etc verplicht een interne compensatie.


        vuistregel : bij het bestellen van je aggregaat : iedere 1000 watt die je wilt aansluiten : 1,5 kVA bestellen. Maar dat heeft meer met veiligheid van je 50Hz etc te maken.

        Comment

        Working...