WAARSCHUWING!!! - trekkenwand terroristen!

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • rinus bakker
    • Mar 2002
    • 5430

    #16
    Nou een kijken of ik er ook wat van kan brouwen zonder op alle voorgaande details in te gaan.
    1. Absolute veiligheid bestaat niet. In geen enkele tak van de samenleving.
    2. Voor allerlei producten en diensten zijn minimale veiligheidseisen bedacht.
    Naarmate het product of de dienst dan gepaard gaat met veroorzaken van grotere gevaren, worden de eisen eraan strenger.
    3. Hijsen boven personen is per defintie gevaarlijker dan wanneer die personen niet onder de last mogen komen.
    4. In dit poldertje hebben we geen objectieve vaststelling gedaan van hoeveel gevaar we dan extra op onze nek halen, en hoeveel en wat voor maatregelen we dan minimaal moeten nemen om de resterende risico's 'aanvaardbaar' te noemen.
    In dat grote land aan onze Oostgrens hebben ze sinds 1974 al wel zo'n objectieve vaststelling gemaakt van de extra grootte van de gevaren op het toneel (hijsen is er slechts 1 van), en wat eraan te doen om het risico 'aanvaardbaar' te houden. Dat setje papier heette VBG-70 en UVV-6 (t laatste nr weet ik niet zeker zo uit mijn hoofd). Tegenwoordig heet ditr pakketje BGV-C1, maar inhoudelijk is er niet zoveel veranderd.
    Daarin ligt dus vastgelegd wat we in de entertainment 'objectief' veilig mogen noemen, en dat is door elke idioot (of inspecteur of keurder) dan zelf vast te stellen.

    Ter vergelijking: ==> een auto/vrachtauto/bus moet worden 'gehomologiseerd' bij de RVV. ==> De bestuurder moet een rijbewijs halen dat bij het risico-niveau van de betreffende auto past. ==> aan de bestuurder worden een aantal handelingen verboden: door rood of te hard of tegen het verkeer in rijden en verder zuipen, blowen, slikken, snuiven, paddo's enz. En een aantal ontraden: bepaalde medicijnen.... Zit dat allemaal snor dan spreken we van veilig weggebruik.
    5.
    Machines worden gekenmerkt door een potentiele reeks van onveiligheiden, en daarvoor hebben we in Europa wel iets bedacht: de Machine Richtlijn. Vind je als fabrikant dat je voldoet aan al die genomende eisen, dan mag je er (zelf) CE op plakken. {En daar wordt grootschalig mee gezwendeld.} Maar de MR is veel te summier om ook voor die hijsbende boven je hoofd sluitende uitspraken te doen. En zegt wel heel erg weinig over de besturing en de bediening. Dat is de plicht van de fabrikant om duidelijk en dubbelzinnig aan te geven. {En daar wordt grootschalig mee gerotzooid, want elke fabriboer vindt wat hij maakt veilig. En die vinden het allemaal onzin om ook nog uitgebreide gebruikersinstructies te geven. Je leest de gebruikershandleidingen (usermanuals) maar .... die ook zonder uitzondering ook van geen kanten deugen. Tenslotte kan er met die electronica en software toch helemaal niks fout zijn..... } [8D]
    6.
    Omdat die laatste stelling natuurlijk ook niet klopt is er analoog aan de mechanische uitrusting ook een analyse gemaakt voor de electronische uitrusting, en het veiligheidsniveau van de componenten daarvan gekoppeld aan de gevaren die ermee samenhangen. Dit is in Europese normen gevangen, waarvan er al een paar genoemd zijn.
    7.
    Waar het nu in deze potentiele blubberplas om gaat is dat er een keer op objectieve wijze binnen de hele entertainment sector wordt vastgesteld aan welke normen wel en aan welke niet moet worden voldaan. Zodat er niet in willekeur kan worden gerefereerd aan allerlei buitenlandse nummers en titels (die ook net zo gemakkelijk weer worden verlaten als de pet van de directeur of wethouder even scheef blijkt te staan).
    Want we hebben in dit unieke en idiote dagelijkse reiscircuit in de theaters en de extreme on-offs in de evenementen natuurlijk niet perse een boodschap aan de regels uit het grote buitenland, waar bouw-budgetten -en tijden (ook voor programmeren) vaak absurd veel groter zijn dan in NL en B. Tenslotte kost veiligheid wel geld, maar als het er op aan komt hoeveel is er plotseling niemand thuis. En is er geen overkoepelende instantie (ook niet na meer dan 15 jaar OH-en) die de ballen heeft om een initiatief te nemen in deze richting. Eerst alles lekker verbouwen en inrichten en dan kij
    een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

    Comment

    • Jeroen de Goei
      • Oct 2004
      • 376

      #17
      Dit is een heldere uitleg over de kant van de bureaucratie. Het legt de problemen bloot. Het lijkt wel een beerput.
      Het rijbewijs lijkt een goed voorbeeld. Zoals Raldee aangeeft dat er verschillende type mensen in een auto rijden en ze makkelijk een ongeluk kunnen veroorzaken. De ongelukken hebben verschillende redenen en er zijn 8 miljoen meer autobestuurders dan trekkenwand machinisten.

      Voor een groot rijbewijs waarbij je meer dan 7,5 ton wilt besturen voor beroepsvervoer moet je een cursus volgen. Dit chauffeursdiploma houdt in dat je 24 cursusdagen krijgt en 3 examens moet afleggen. Natuurlijk zijn er overal andere manieren en uitzondering te bedenken, maar laten we dit even als basis houden.

      De aansprakelijkheid van een chauffeur/machinist is enorm. Het gebeurt steeds vaker dat een chauffeur in het gevang verdwijnt of een enorme boete/straf krijgt omdat hij zich niet aan de regels heeft gehouden.

      Een ander voorbeeld is dat als een politieman zijn dienstwapen maar even verkeert gebruikt omdat hij in het nauw zit en iemand dood schiet. Als uit het onderzoek blijkt dat hij verkeert heeft gehandeld, dan is hij de pineut en wordt geschorst. Hij kan zelfs vervolgd worden.

      Waar het op neer komt is dat MENSEN de trekkenwand bedienen. En met de huidige bureaucratie zijn die MENSEN de pineut. Zielig hoor, maar de trekkenwand installateurs, gemeente, theaterdirecteuren zal het dus een worst wezen.
      Dit zijn dus gevaarlijke terroristen. En zelfs als er een ongeluk gebeurt dan worden ze nog niet wakker geschut.
      Dan is de schuld makkelijk af te schuiven.

      Maar het zouden toch ook de trekkenwand installateurs en leverancier kunnen zijn die hun product veilig kunnen afleveren door eisen te stellen aan de bediening. Maar die zijn zo druk met het continu repareren van hun veilige trekkenwand.

      Weet iemand of de trekkenwand leverancier beperkingen stelt in zijn voorwaarde qua hijsmogelijkheden?
      Of bestaan die niet, zodat de ratten van TGA zonder de verantwoordelijkheid te nemen toch de grenzen gaan verkennen?

      Ik heb een idee.
      Alle theaters afbranden. [}]Krijgen die mensen ook weer eens wat meer daglicht te zien.

      Jeroen de Goei

      Comment

      • Gast1401081
        • Mar 2001
        • 7999

        #18
        Ik ben het , qua aansprakelijkheid wel ongeveer met de bovenstaande schrijvers eens, maar we zijn hier geen juristen, maar techneuten.

        En zoals uit bovenstaande blijkt hebben we te maken met machines die af en toe op het maximum van hun specs benut worden. Dan lijkt het me ( ook al in het kader van de software) logisch dat het ding begrensd wordt. Met uiteraard een overrule mogelijkheod voor de hoofdoperator, maar met beperkingen vwb last, snelheid, en aantal te bedienen treks voor de minder opgeleide gebruikers.
        En zelfs een beperking van de totaal-last voor de kap. Alhoewel ik het eerste gezelschap nog moet zien dat met 60 ton over straat gaat, dat zijn 4 opleggers vol decor, en dat lukt de producent niet zo gauw...

        Maar ik vind dus dat de software daarop in moet kunnen spelen. Hetzelfde als in een lift waar bij overbelasting de motor er mee stopt. Met de nieuwe generatie FO's (dynamic torque) is er heel goed een omrekening te maken van geleverd vermogen naar hijslast. En dat kan softwarematig prachtig in een HMI/SCADA verwerkt worden, en begrensd worden.

        we weten allemaal dat de tsjernobyl centrale over zijn nek ging door 2 dingen :
        1 hij werd tot ver over zijn maximum belast door een idiote operator ( test op 15 x Pnom)
        2 de remstaven werden er niet van boven uitgetrokken, maar moesten er van onder in geduwd worden. Zodat ze bij noodstop energie moesten toevoeren, ipv de zwaartekracht gebruiken.

        conclusie : beveiliging was hardwarematig niet goed, en de software was niet hufterproof.

        en op de laatste vraag van jeroen : ja, hoffend heeft die 2 dingen in zijn systeem ingebouwd.
        De operator van dienst krijgt beperkte toegangsmogelijkheden. Met toe te wijzen snelheid, gewicht, en aantal trekken.

        Comment

        • rinus bakker
          • Mar 2002
          • 5430

          #19
          FF tussendoor aan Mac....
          ik begreep dat Hoffend zijn Vortek-systeem door een TüV zou (of heeft) laten keuren op de BGV-C1-eisen en de eraan verwante DIN-, EN-IEC normen...
          Is dit nu al wel of niet gebeurd?
          En het feit dat Hoffend dit nu goed voor elkaar zou hebben wil nog niet zeggen
          dat er geen andere merken/leveranciers zijn dat niet in kannen en kruiken hebben.
          Zou heeft (het Duitse) TeaTec in het verleden zelfs aan de wieg gestaan van een aantal van die DIN-normen, dus die weten ook wel van de hoed en de rand.
          Uiteraard is een groot voordeel van de Vortek dat het zo modulair is opgebouwd.

          Een heel ander issue is de opmerking van Jeroen over de grenzen die leveranciers stellen aan hun hijsinstallatie.
          Die mogelijke grenzen zijn legio:
          - de toelaatbare "impulsbelastingen" op de draagconstructie.
          - de beperking van de te leveren stroom door de voedingstrafo van het net.
          - de beperking van de verwerkingscapaciteit van de datastroom door de centrale processor.
          Die eerste twee kom je in allerlei (weer geheel willekeurige) vormen tegen.
          Dus de kwalificatie van ratten lijkt mij niet erg op zijn plaats, want voordien kon je alleen maar verhalen horen over hoe fááááántastisch die geleverde allemaal installaties niet waren.
          Met alleen af en toe een kleinzielige sneer naar Bytecraft, die NotaBene 10jaar langer ervaring had in het maken en leveren van computer-besturingen voor trekken, maar volgens de uithalen niks beters leverde dan wat men hier fabriceerde. Dat standpunt is door de tijd inmiddels ingehaald.
          Die laatste is aan de kaak gesteld door Niko Bovenberg, met eens een keer een echte ingewikkelde voorstelling.
          En daarvan zul je de komende jaren nog heel wat voorbeelden gaan zien (zeker als de laaste 'handmatige wanden' zijn verdwenen), en dan wreekt zich weer het lokale eilandjes-principe in deze reispolder.
          Sommige eilandjes zijn van keileem, andere van veen, en weer andere van drijfzand....
          En we merken wel weer waar ons bootje nu weer gaat aanleggen.

          Om de vergelijking met het transport nog maar even vast te houden:
          ik heb 45 ton aan te vervoeren dozen van 50kg per stuk (mag je net met z'n tween tillen he...)
          Maar nu de handkarren verboden zijn, dus ook de beenaangedreven bakfiets resteren mij voor dat vervoer:
          1 extra grote megatrailer met tandemas-aanhanger.
          1 trekker met volumebak en met een gestuurde oplegger.
          2 standaard trailers
          3 grote bakwagens
          12 BE-busjes met laad-bak
          20 standaard BE-bestelauto's
          135 trikes met een aanhanger-laadbak
          240 brommerbakfietsen.
          Allemaal gemechaniseerd vervoer.
          Tel uit je winst, want alles mag en kan volgens de huidige (door een paar theatertechnisch zwakzinnigen bedachte) Norm 2... met een inhoudelijke tekst die zelf voor een Neanderthaler nog achterlijk zou zijn.
          Ik mag er wel op wijzen dat ik dat gedrocht van 1 kantje A4 al vanaf de eerste dag van verschijnen (ergens voorjaar 97?) als volslagen absurd heb gekenschetst en daarna ben blijven strijden om dat met argumenten aan te tonen.
          Maar ja dat was nogal bedreigend voor enkele hele grote ego's in de sector.

          Nu, na ook weer bijna 4 jaar van gesteggel over één opleiding voor al die verschillende installaties, zijn er een paar 'heldere' geesten, die inzien dat er misschien toch enige nuancering in het begrip 'gemechaniseerde' hijsinstallatie nodig is.

          WOW, ik ben diep onder de indruk..... Na heel wat verspilde (?) drukinkt en vooral tijd en geld.
          Dus op dit moment komt het vooral aan op de mensen aan de knoppen of de joysticks, en daarin is er niet zoveel veranderd sinds de mensen aan de touwen stonden.
          Toen kregen ze bij slechte installties en grote voorstellingen last van hun rug en zweterige handen - zegt men.
          Nu krijgen ze bij slechte installaties en complexe voorstellingen last van zweterige handen, stress en slapeloosheid - vrees ik. (sic)

          MAC ...... met jouw handtekening ben ik het meer dan eens.

          een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

          Comment

          • raldee
            • Jan 2005
            • 21

            #20
            @Jeroen Rinus & Mac,
            De problemen ontstaan m.i. niet zo vaak door overbelasting van de installatie. De voorstellingen van TGA waar steeds aan gerefereerd werd was ook geen voorbeeld van overbelasting in mechanische zin. Er gebeurde dermate veel (of er moesten veel trekken een nauwkeurige beweging maken) dat de software het niet bij kon houden bij sommige installaties.
            En bedenk dat een decorvakje van 100kg ook gevaarlijk is.

            We zullen er naar toe moeten dat de operator veel beter weet wat zijn/haar installatie eigenlijk kan (geholpen door de software die de grens duidelijk aangeeft). Er wordt elders in deze discussie al gerefereerd aan een chauffeursdiploma voor de trekkenwand. Dat is op zich een goed idee. Maar als als referentie voor de eisen die aan de chauffeur worden gesteld het theater met de kleinste portomonnee is, dan hoef je daar natuurlijk niks van te verwachten. En dat is wat Rinus al aangeeft.

            Zolang we geen strenge eisen aan de operators stellen blijft het een gevaarlijke toestand op menig toneel. Maar op welk toneel? Welke schouwburg zal als eerste durven zeggen dat ze een onveilige installatie hebben of dat er randdebielen rondlopen die de trekkenwand bedienen?

            We hebben dus (niet in volgorde van belangrijkheid):
            1. Leveranciers die slechte spullen leveren.
            2. Schouwburgen & Gezelschappen met mensen die onverantwoorde dingen doen.
            3. Ontoereikende regelgeving.
            4. Schouwburgdirecties/Gemeentes die geen geld over hebben voor een fatsoenlijke installatie cq personeel.

            Niet zo'n fraai lijstje.
            Al deze punten hebben natuurlijk een relatie met elkaar.
            Om er wat aan te doen zal er op meerde fronten moeten worden aangevallen.




            @**************
            Dit is het laatste wat ik over Hoffend ga zeggen:
            Nee, ik heb niets tegen amerikanen in het algemeen. Nee ik heb niets tegen Hoffend in het bijzonder.
            Ik ben alleen de mening toegedaan dat je altijd erg kritisch moet zijn ten aanzien van claims die gedaan worden door bedrijven. En of dat nou Unilever, Akzo, General Motors, TellSell of Hoffend is maakt geen verschil. Elk bedrijf vindt zijn produkten 'Het beste op Aarde' en ze zijn natuurlijk getest (Het Zwitsers Vitamine Instituut teste in de jaren 90 een shampoo van Procter & Gamble, de test bleek (suprise!) allemaal onzin te zijn) En ook een test van de TUV biedt geen spijkerharde garantie.
            Om even terug te komen op Hoffend. ik ben net zo kritisch over Hoffend produkten als dat ik over produkten van welke andere producent van hijsmaterialen ben. Ik kan erg slecht tegen mensen die die kritische houding verlaten en zich als een blind paard op merk X of Y storten. Elk merk heeft zijn voor en tegens. ik heb er genoeg gezien om me te realiseren dat er geen alle perfect is.
            En dat je een trek vlak boven je hoofd tot stilstand hebt laten komen imponeert me helemaal niet. Dit kan elke trekkenwandboer. Sterker nog: Dit geintje werd in Den bosch in 94/95 (wanneer werd die teatec-wand geplaatst?) al met een ei gedaan.
            Het lijkt me ook zinniger om de discussie die aangewengeld is door Jeroen de Goei niet over bedrijven in het algemeen maar over de hijserij in het bijzonder te voeren.

            Comment

            • Gast1401081
              • Mar 2001
              • 7999

              #21
              dan ook mijn laatste reaktie :

              je praat met Mr. Suspicious Himself, de branche heeft me veel te vaak teleurgsteld.

              De uiteindelijke ********Works CE-sticker komt alleen op materiaal waar ik mijn nichtje van 5 aan bloot durf te stellen. En tot die tijd ( lees maar eens wat posts) ben ik de meest asociale klootzak op het gebied van normen en veiligheid. En daar heb ik al heel wat vijanden mee gemaakt. Maar dat interesseert me eigenlijk geen hiol, veilig is veilig. En als de hren van TuV Nord of RWTUV een stempel afgeven ben ik meer onder de indruk dan de CE-sticker die te pas en te onpas op apparaten komt.

              Maar eerlijk is eerlijk : de hoffends hebben de goeie software in hun frequentieregelaar zitten, en de goeie software op de HMI, en een mechanische noodstop die 500 kg upspeed kan breaken.

              En dat heb ik van de kneuzen uit nederland nog niet meegemaakt.

              Comment

              • AJB
                • Jul 2003
                • 2289

                #22
                Laten we proberen om met name feitelijke discussies te voeren, en zo min mogelijk (negatieve) waardeoordelen uit te spreken. Het zou jammer zijn als een kwalitatief goede discussie (met deelnemers die allemaal weten waar ze over spreken) uitmondt in een verbitterde afzeikronde...

                gr. Arvid
                If your not prepared to be wrong, you'll never come up with anything original
                ------------------------------------------------
                Arvid Buit
                Creative-Director / Artist-Manager

                Comment

                • rinus bakker
                  • Mar 2002
                  • 5430

                  #23
                  citaat:Geplaatst door raldee
                  De voorstellingen van TGA waar steeds aan gerefereerd werd was ook geen voorbeeld van overbelasting in mechanische zin. Er gebeurde dermate veel (of er moesten veel trekken een nauwkeurige beweging maken) dat de software het niet bij kon houden bij sommige installaties.
                  En zeven jaar geleden heb ik al lopen vertellen dat we niet met trekkenwandsturingen dezelfde fout zouden moeten maken als destijds in het begin van de lichtcomputers: daar kon zo oneindig veel mee ... dat geheugen kreeg je nooit vol! = Fabrikant + marketing gezwets en gepraat!!
                  Nou, binnen twee jaar liep menig belichter al met een (pakketje) floppy's, omdat het lichtcomputergeheugen al zijn lichtstanden niet aankon.
                  Wie is er 'vergeten' om die minimale sturings/bewegings-eisen en geheugen/opslag-capaciteit eens te analyseren.... juist de VSCD!
                  Want dat zijn "de mannen die het geld moeten ophoesten" om dit uiteindelijk mogelijk en werkend te maken.
                  En let op mijn woorden - het wordt nog veel erger met buitenissige kapchangement-voorstellingen.
                  Want wie heeft de grens gemarkeerd tussen wat wel en niet "verantwoord" is of zou zijn.... De installateurs en TT-adviseurs 'verkopen' toch allemaal 100% veilige en haast onbegrensde mogelijkheden met hun nieuwe trekkenwand ...
                  Dan kun je de ontwerpers of reizende technici nu niet gaan verwijten dat ze "onverantwoord" bezig zijn.
                  Wat wel zeker verantwoord is in de ene schouwburg-installatie, is een regelrecht misdadige poging tot moord in de andere.

                  Lang leve de kortzichtige & drammerige VGW-T kneuzen van destijds met 'hun' Norm 2.
                  Toen zat ik nog in een vrijwilligers-commisie die adviseerde om op basis van dat vodje van één (1!) kantje A4, nou eens iets wezenlijks en verstandigs op papier te gaan zetten, ten aanzien van eisen aan mechanische systemen. En misschien daarna ook wel eisen aan geautomatiserde systemen. Dat werd natuurlijk genegeerd, want kwam 'politiek' niet zo goed uit.
                  Maar die VGW-T-autisten wisten het verschil tussen 'mechanisch' en 'geautomatiseerd' eigenlijk niet eens te maken ....
                  En binnen de VGW-T opvolger, de (inmiddels ook al weer) 3,5 jaar bestaande organisatie, spottend zeg ik wel eens "Afbraakpodium" hebben 'we' nu iemand die bij de ArbeidsInspectie wil gaan vragen om eens over al die soorten hijsinstallaties in theater na te gaan denken.
                  Jaha... dat is een weg waar 'we' allemaal na een ongecoordineerde discussie van tenminste 10 jaar echt op zitten te wachten. Zou "Afbraakpodium" nou niet gewoon eens moeten gaan initieren, organiseren en coordineren? Wat kun je bureaucraten anders laten doen?
                  Voor de zoveelste keer 'de buitenwereld' gaan laten nadenken over onze spullen en ons (!) werk ?.
                  En daarna weer (?) gaan klagen dat er iets onwerkbaars 'voor ons' wordt bedacht.
                  Misschien heeft deze sector wel gewoon een forse catastrofe nodig.
                  Elke sector krijgt de organisaties die het verdient.
                  citaat:
                  We zullen er naar toe moeten dat de operator veel beter weet wat zijn/haar installatie eigenlijk kan (geholpen door de software die de grens duidelijk aangeeft).
                  Daar moeten we niet naar toe, dat had al lang zo moeten zijn in het kader van de verplichtingen aan de fabrikant in de Machine Richtlijn (een verplichte in de taal van de gebruiker gestelde handleiding waarin de gebruiksdoel en mogelijkheden (maar ook de begrenzingen) van de machine(s) moeten worden aangegeven. Met waarschuwing(en) voor eventueel misbruik of verkeerd gebruik!
                  En welke eisen hebben 'we' aan de besturings-software gesteld.
                  Zolang het programma niet meteen binnen 15 minuten vastloopt, is het toch goed? En van allerlei ingebouwde (veiligheidsrelevante?)funkties in de bediendingscomputer uitsch
                  een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

                  Comment

                  • Gast1401081
                    • Mar 2001
                    • 7999

                    #24
                    citaat:Geplaatst door raldee

                    En dat je een trek vlak boven je hoofd tot stilstand hebt laten komen imponeert me helemaal niet. Dit kan elke trekkenwandboer. Sterker nog: Dit geintje werd in Den bosch in 94/95 (wanneer werd die teatec-wand geplaatst?) al met een ei gedaan.
                    sorry voor het misverstand:

                    De operator gaf vol gas naar beneden, snelheid over de 1 m/s, de vortek voelde mijn hoofd, (feitelijk contact !!!) en ging automatisch in stop. Binnen ca. 5 mm stond-ie dus ook stil, terwijl de operator nog steeds een aansturing opdracht van 1m/s+ naar beneden gaf.

                    Met andere woorden : de Machine beschermt de Operator tegen missers.
                    En dat was in eerste aanleg al mijn HMI-doelstelling...

                    @ Rinus : sorry, Mr. Suspicious Himself ben jij. Ik neem genoegen met een 2e plaats...Ik heb mn kop dik genoeg voor een trekken-crash-test-dummy

                    Comment

                    • Jeroen de Goei
                      • Oct 2004
                      • 376

                      #25
                      citaat:Geplaatst door **************

                      [@ Rinus : sorry, Mr. Suspicious Himself ben jij. Ik neem genoegen met een 2e plaats...Ik heb mn kop dik genoeg voor een trekken-crash-test-dummy

                      mag ik ook komen als julie dat gaan doen?

                      Comment

                      • Gast1401081
                        • Mar 2001
                        • 7999

                        #26
                        Heb ik al gedaan.... lekker de Buster uithangen...

                        Maar we kunnen wel eens een demootje organiseren met een soort van HijsTechniciForumMeeting...

                        Comment

                        • rinus bakker
                          • Mar 2002
                          • 5430

                          #27
                          Hallo Mac,

                          dan doen we dat in een schouwburg waar vijf of zes verschillende systemen zijn geinstalleerd...
                          Wat had de OTT/AHK toch een mooie proef/speel-plaats kunnen zijn...
                          Met drie of vier trekken van elke leverancier... zoals bijv. van
                          Stakestaal,
                          Rodentec,
                          Trekbrand,
                          Vortwerk,
                          Theatek-AEG,
                          enz.
                          En een speelplaats gecreeerd voor de studenten om een centrale showcontrol daarboven te plaatsen.
                          En dat werkbaar te maken/houden
                          of een soort testbank te vormen voor een vorm van software-interfaces (zoals "DXF"dat is voor tekensoftware).
                          Dat interface verhaal is iets wat ik al sinds 97 loop te propageren en waarvoor tot nu toe niemand van de financiers (VSCD-en aanhang) ook maar 1 cent heeft willen uittrekken. Of zelfs maar zo'n eis als norm heeft neergelegd voor hen die in dit land zouden zouden willen installeren.
                          We hadden dan in Nederland weer eens een innovatief poepje kunnen laten ruiken aan het buitenland.
                          Maar nee hoor. Hier denken de "hotshots" van de VPT en VSCD niet verder dan hun schoenveters lang zijn.
                          Alleen personen met een AMC-gecertificeerde (!) lobotomie mogen daar op de bestuursposten terechtkomen.
                          We hadden (als zoiets er wel zou zijn gekomen) deze Heren op bloten knieen bedankt.
                          Voor het ons besparen van de vele uren van herhaaldelijk en dom intoetsen bij het programeren, die dat ons had kunnen schelen. De toekomst zal leren dat dit heus van pure ellende wel nodig zal blijken te zijn.
                          Genoeg weer. In de rij van gemiste kansen kan er weer een worden bijgeschreven.

                          Wel leuk is dat deze schreeuwer toch is voorgedragen voor de Arbopodium-prijs.
                          En dat hij ook deel uitmaakt van het clubje bevlogen theater-techneuten (Ruud de Koning, Han Ellenbroek en ik-zei-de-gek) dat wel een podiumtechniek-hart heeft en in staat is om binnen een jaar een Opleiding Trekkenwand van de grond weet te krijgen, die aansluit bij de praktijk, die gaat over de techniek van trekkenwanden, en die in een luttele paar maanden zijn GOC-erkenning rond heeft en als enige in aanmerking komt om dat ook Europees ondersteund te krijgen. De "concurentie" (tussen aanhalingstekens want opleiders tot lasser, robotbouwer, stratenmaker, graafmachinist of heftruckschauffeur enz zijn natuurlijk geen mensen met enig besef van theatertechniek) heeft het volkomen laten afweten toen ze echt met de billen bloot moesten om een opleiding inhoudelijk enz. aan te melden en getoetst te krijgen.
                          De enige branche-erkende (en Europees gesubsidieerde!) Trekkenwand Opleiding wordt in Nederland gegeven door het IAB in Utrecht. En deze grapjas is een van de docenten.
                          Ik vindt het wel lachen om eerlijk te zijn.
                          een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

                          Comment

                          • Gast1401081
                            • Mar 2001
                            • 7999

                            #28
                            Eigenlijk zouden we dan dus , als ondersteuning van de opleiding tot T.T., moeten verplichten aan alle leveranciers van systemen om er een of 2 te leveren ....

                            met Deze Schreeuwer en Deze Grapjas bedoel je jezelf, naar ik aanneem?

                            Comment

                            • rinus bakker
                              • Mar 2002
                              • 5430

                              #29
                              citaat:Geplaatst door **************

                              Eigenlijk zouden we dan dus , als ondersteuning van de opleiding tot T.T., moeten verplichten aan alle leveranciers van systemen om er een of 2 te leveren ....
                              Hoi Mac,
                              hoewel het natuurlijk zwaar "moutarde apres le souper" is.... want in de AHK hangt nu alleen maar een Stalogic systeem. Ik geloof dat dit zelfs voor niks of voor kostprijs werd geinstalleerd....
                              Zelf dacht ik aan drie trekken - en dan bij voorkeur juist niet naast elkaar maar om en om met de andere systemen...
                              Dan kun je ook eens mooi vergelijken of alle fabrikanten ook dezelfde snelheid opleveren als je programmeert om bijv. met 1m/sec te willen hijsen [/quote]

                              citaat:met Deze Schreeuwer en Deze Grapjas bedoel je jezelf, naar ik aanneem?
                              Absolutemente correct begrepen,
                              ik zou anderen niet graag met die titels aanduiden.
                              (voor sommigen daarvan heb ik veel ergere kwalificaties, maar ja er lezen minderjarigen mee dus die hou ik maar voor me...)
                              een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

                              Comment

                              Working...