dansvoorstelling

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Jamm
    • Mar 2006
    • 41

    #16
    Een RGB-kleurenwisselaar met cyan, magenta en yellow. Klinkt mij meer als een CMY-kleurenwisselaar. En laat je daar nu net als met RGB (rood, groen en blauw) prima alle kleurtjes van de regenboog mee kunnen maken.


    mijn fout en was dit dus een CMY-kleurenwisselaar.

    Ps. yellow is de engelse vertaling van geel (ga er even vanuit dat je het nog niet weet). Dus hoe je met cyan, magenta en Yellow geel krijgt? Wat dacht je van yellow open gooien?
    joh, is dat zo?!!

    Groeten!
    't Is wat je er zelf van maakt!!

    Comment

    • Trooper
      • Aug 2006
      • 90

      #17
      kan geloven dat het een mooi opzet was, maar
      vind het altijd jammer als je moet werken op een podium dat op zich al geen deftige hoogte heeft en dan nog
      eens projectie erbij wilt nemen. Je moet dan altijd inboeten tov elkaar. Als je met 1 firma (groep) werkt die alles samen voor zijn rekening neemt, kan je compromis maken.
      Sta je daar met 3 verschillende firma's :licht en geluid en video daar is er altijd een die aan het korste eind zal trekken.

      btw: mondriaan kan ik ook wel lusten

      Comment

      • JustME125
        • Jun 2006
        • 297

        #18
        Wat mij vooral opvalt aan de foto's is het front licht dat NIET op de gezicht komt wanneer de dansers achterin staan. Niet dat je dat moet willen bij een dansvoorstelling maar toch. Cross-front was ietsje mooier en egaler geweest. Vanuit links en rechts voor (zoveel mogelijk aan de buitenkant) een lavendel invulfrontje was ook erg leuk geweest. Verder vind ik het erg jammer dat er nauwelijk zijlicht in zit. Kijk naar de kleding kleuren (foto 0078), ik zie zwart, wit, geel, rood en iets van grijs. Nu kun je met zwart en grijs weinig doen. Maar met geel en rood in de kleren kun je met je zijlicht mooie dingen doen. Afgezien van de primaire kleuren van mondriaan natuurlijk (ik weet niet of dit persé van doorslaggevend belang zou zijn voor het plaatje). Wat wij in het theater altijd doen met dans......zoveel mogelijk licht in de zijkant en in het tegen, ook flink wat laag zijlicht en dan maar een plaatje maken. Krijg je het niet spits om de spelers/dansers netjes uit te lichten schuif dan zo min mogelijk front bij want je hele plaatje gaat naar de kl*t*n.

        Mzzls
        Correct me if I'm wrong

        Comment

        • AJB
          • Jul 2003
          • 2289

          #19
          Ik vind het jammer dat er zo'n discussie ontstaat over iets simpels als kleurenmening. Zoals Kokkie al aangeeft is het redelijk standaard om dit te weten. Questie van 1 keer een bekend schilderij bekijken (misschien museumpje bezoeken mannen ? we zitten tenslotte in een creatief vak, dus beetje verdieping kan geen kwaad).

          Vergis je alleen niet in het kleurenverhaal. Het creeren van kleuren kan namelijk op vele manieren. Waar we in dit verhaal over spreken is ADDITIEVE kleurmenging. Additief komt van " optellen" en het wil in ons voorbeeld zeggen dat de kleuren samen WIT vormen. In licht zijn de 3 PRIMAIRE kleuren voor ADDITIEVE menging: ROOD, GROEN, BLAUW en de SECUNDAIRE kleuren bij ADDITIEVE menging: CYAAN, MAGENTA en GEEL. Samen is het altijd wit !

          Er zijn echter diverse kleurbenaderingen mogelijk, zoals Hue/Saturation (die weer uitgaat van andere variabelen, namelijk kleur en verzadiging.

          Het topic gaat echter over een dansvoorstelling die niet bepaald goed is uitgelicht. Geef de knul een paar goede tips over het het WEL moet, en dan is het weer mooi geweest lijkt me...
          If your not prepared to be wrong, you'll never come up with anything original
          ------------------------------------------------
          Arvid Buit
          Creative-Director / Artist-Manager

          Comment

          • AJB
            • Jul 2003
            • 2289

            #20
            Okay ik kan het niet laten, voor de geinteresseerden even iets over kleur en waarneming:

            Als je kijkt naar licht van een enkele golflengte, neem je een van de spectrale kleuren waar. Deze kleur varieert van blauwviolet voor licht met golflengte 420 nm via groen voor licht van golflengte 520 nm tot rood voor licht van golflengte 700 nm. Het meeste licht dat we waarnemen bestaat uit meer dan een golflengte.

            Op het netvlies van ons oog liggen twee verschillende soorten detectoren: de kegeltjes en de staafjes. De staafjes zijn erg gevoelig voor lichtintensiteit, maar zij kunnen verschillende kleuren niet onderscheiden. De kegeltjes daarentegen bevatten pigmenten, die bij voorkeur licht absorberen van een bepaalde golflengte. De chemische reactie die volgt op de absorptie, zorgt dan dat de betreffende zenuw wordt geactiveerd.

            De mens beschikt over 3 verschillende soorten kegeltjes. Globaal kun je zeggen dat een soort kegeltjes voornamelijk gevoelig is voor rood licht, een soort voornamelijk gevoelig is voor groen licht en een soort voor blauw licht.

            Met maar 3 verschillende receptoren zullen er ook maar 3 verschillende eigenschappen van het licht kunnen worden waargenomen. Deze 3 (subjectieve) criteria waarmee we in het oog vallende licht beschrijven, zijn: kleurtoon, helderheid en verzadiging. Het woord kleurtoon geeft in het Nederlands aanleiding tot verwarring. Men spreekt namelijk in de schilderkunst over tonaliteit, een begrip dat meer inhoud dan alleen de kleurtoon; vandaar ook kleursoort. Onder het veranderen van een kleursoort van een kleur verstaan we het veranderen van een kleur in de richting van een ernaast liggende kleur in de kleurencirkel. Onder de helderheid van een kleur verstaan we hoe licht of hoe donker een kleur is. De verzadiging beschrijft de zuiverheid van de kleur. Men spreekt van onverzadigde kleuren (pastelkleuren) als er veel wit aan een spectrale kleur moet worden toegevoegd. Een zuiver spectrale kleur heet volledig verzadigd.

            Kleur zien wij door dat een oppervlak (muur, trui, blote borst) deze reflecteert. Het oppervlak absorbeert alle overige golflengtes en reflecteert de golflengte welke door de kegeltjes naar kleur "vertaald"worden. Witte oppervlakten reflecteren nagenoeg alle golflengtes.

            Tl-licht is, doordat er gebruik gemaakt wordt van wisselspanning met 50 HZ niet geschikt, het verstoord de opname van kleur. In werkelijkheid gaat een TL vele malen per seconde aan en uit. Bijen kunnen dit wel waarnemen, mensen niet bewust.
            Gloeilampen hebben een constante lichtopbrengst. Gloeilampen hebben niet het nadeel van TL-lampen. Nadeel van gloeilampen is het hebben van een te divergente bundel. een divergente bundel verspreid licht in alle richtingen, de werkelijke sterkte wordt daardoor verdeeld. Het verspreidende effect van gloeilampen kan bij hoge vermogens leiden tot voldoende intensiteit. Een gloeilamp produceert maar 5% licht, de overige energie wordt rechtstreeks in warmte omgezet.
            Fiters kunnen de problemen niet oplossen. Bij een TL-lamp blijft de verstoring. Meerdere sterke gloeilampen achter een filter halen altijd het grootste deel van de overige kleur eruit. De werkelijke kleurenergie is daardoor beperkt. Dichroische filters brengen een zuiverende kleur voort als dikkere glasfilters. Het glas is dunner en minder verontreinigd, de golflengte wordt van breed spectrum naar zeer smal spectrum terug gebracht. Nadeel is dat niet ieder mens dezelfde golflengte als exact dezelfde kleur ervaart en ziet.

            Uit de fotografie weten we dat een filterfactor de vermenigvuldiging van de belichtingstijd inhoud. Filters hebben een filterfactor en dienen met deze factor verlengd te worden, om dezelfde energie voort te brengen. De mens echter heeft na korte periode met een kleur nog maar 20% energie opname via de ogen als bij het eerste blik.
            TL-licht, gloeilampen, halogeenlampen en filters, hebben allemaal een beperkt aantal kleuren en kleursterkte. Dit resulteert in minder energie opname en minder verschillende soorten kleurenergie opname.

            Of terwijl, lieve mensen, het is nogal een complex onderwerp, en het vergt erg veel inspanning, ervaring en kennis om een oordeel te kunnen vellen over goed (al dan niet mooi) kleurgebruik.
            If your not prepared to be wrong, you'll never come up with anything original
            ------------------------------------------------
            Arvid Buit
            Creative-Director / Artist-Manager

            Comment

            • Funmaker
              • Jun 2006
              • 922

              #21
              een hele epistel zal hem sffs eens op het gemakje doornemen
              Hold on a second, relax and listen...

              Comment

              • WithaarC
                • Nov 2005
                • 4

                #22
                Lees stof:

                Primaire kleur - Wikipedia
                [LIST][*]In de schilderkunst, wordt gebruikgemaakt van subtractieve kleurmenging en worden meestal rood, blauw en geel als primaire kleuren beschouwd.[*]In de kleurendruk, waar evenals in de schilderkunst gebruik wordt gemaakt van subtractieve kleurmenging, gelden magenta, cyaan en geel als primaire kleuren.[*]Bij waarneming met het menselijk oog, in de beeldschermtechniek, maar ook bij het mengen van bundels licht (zoals in de theatertechniek met gekleurde spots gebeurt), wordt additieve kleurmenging gebruikt. Rood, blauw en groen zijn dan de primaire kleuren.[/LIST]

                Comment

                • TimW
                  • Jun 2007
                  • 20

                  #23
                  Moet ik hieruit afleiden dat als ik tl-licht op het podium gebruik, ik alle kleuren verpest? Of heeft dat als tegenlichtachtig decorachtig element (het TL-armatuur) niet veel invloed?

                  Mijn nonkel over subtractief en additief:
                  [LEFT][FONT=Arial]Subtractieve kleurmenging:[/FONT][/LEFT]
                  [LEFT][FONT=Arial]Dit doe je bij normale kleurmenging met pigmenten zoals verf of bijvoorbeeld met een snel ronddraaiende schijf met verschillende te mengen kleuren of glekleurde glasplaatjes die op mekaar gelegd worden. In dit geval worden bepaalde kleuren van het witte omgevingslicht geabsorbeerd door de specifieke kleur en wordt enkel de kleur gereflecteerd of doorgelaten.[/FONT][/LEFT]
                  [LEFT][FONT=Arial]In dit systeem leveren geel en blauw, groen op[/FONT][/LEFT]
                  [LEFT][FONT=Arial]Kleuren worden afgetrokken: als je de primaire kleruen op mekaar legt dan krijg je zwart.[/FONT][/LEFT]

                  [LEFT][FONT=Arial]Additieve kleurmenging:[/FONT][/LEFT]
                  [LEFT][FONT=Arial]Is gebaseerd op de emissie van kleuren , bijvoorbeeld van een monitor, projector, .... IN dit geval is er geen sprake van absorptie maar wordt direct de kleur uitgestuurd. Typisch worden als primaire kleuren ROOD GROEN en BLAUW genomen omdat ze in dit systeem niet kunnen samengesteld worden met andere kleuren.[/FONT][/LEFT]
                  [LEFT][FONT=Arial]In dit systeem zullen groen en rood het geel opleveren[/FONT][/LEFT]
                  [LEFT][FONT=Arial]Kleuren worden opgeteld: als je de 3 primaire kleuren combineert krijg je wit[/FONT][/LEFT]
                  Als er maar sfeer is

                  Comment

                  • barry1989
                    • Mar 2007
                    • 12

                    #24
                    Een beetje off-topic

                    Die roze/ magenta kleur (foto 82). Weet iemand heel toevallig welke code dat is voor kleurenfilter Dacht eerst dat het 111 was maar nadat ik hem binnen had was ie veels te licht...

                    Groetjes Barry

                    Comment

                    • hugovanmeijeren
                      • Oct 2004
                      • 1436

                      #25
                      Originally posted by barry1989
                      Een beetje off-topic

                      Die roze/ magenta kleur (foto 82). Weet iemand heel toevallig welke code dat is voor kleurenfilter Dacht eerst dat het 111 was maar nadat ik hem binnen had was ie veels te licht...

                      Groetjes Barry
                      Ik gok L795 zo op het oog...

                      Groeten Hugo
                      Renkus-Heinz, das geen pasta saus, maar zit wel knor!

                      "Non omnes qui habent citharam sunt citharoedi" Varro

                      Comment

                      • keenoncoolstuff
                        • May 2003
                        • 695

                        #26
                        Originally posted by barry1989
                        Die roze/ magenta kleur (foto 82). Weet iemand heel toevallig welke code dat is voor kleurenfilter Dacht eerst dat het 111 was maar nadat ik hem binnen had was ie veels te licht...
                        Het zou zomaar een simpele 126 kunnen zijn, gezien die redelijk veel voorkomt in standaard-kleurcombi's. Die L795 lijkt me een beetje te "exotisch" (niet dat ik hem geheel uitsluit ).

                        Succes met je zoektocht!
                        Groet, Rob.
                        All of life’s problems can be solved with two things: duct tape and WD40.
                        If it moves and it shouldn’t, you need duct tape. If it doesn’t move and it should, you need WD40.

                        Comment

                        • renevanh
                          • Oct 2004
                          • 2371

                          #27
                          Over het licht is denk ik alles wel zo'n beetje gezegd.
                          Waar ik zelf nogal over val is foto 0080, op de achtergrond, onder dat groene bordje...

                          Nu kan het best zijn dat de organisatie dit zelf heeft gedaan, maar ik zou de show niet eens starten als die deur niet vrij is.

                          René
                          Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet...

                          Comment

                          Working...