aansluiting + en -

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dikke Foaf
    • May 2003
    • 618

    #16
    Daarvoor zijn er nu juist de bas mid en hoog speaker uitgevonden.
    De bas heeft een grote conus om veel lucht te verplaatsen, echter is de massa ook vrij groot, waardoor hij maar met een bepaalde maximum frequentie op en neer kan gaan. Hierdoor kan je basspeaker dus niet tot 20kHz geraken, omdat hier de speaker bijna niet zal uitslaan (hij kan de sinus niet meer juist volgen) ten gevolge van de massa van de conus.
    Dus men neme een kleine conus, met dus een kleine massa, die kan wel snel op en neer bewegen en dus je sinus volgen, dit hebben we 'tweeter' gedoopt.
    Dit is niet te verwarren met de amplitude van de aangelegde sinus volgens mij (wat hierboven lijkt te gebeuren).
    Leg je een sinus aan waarvan de positieve en negatieve alternantie even groot zijn in amplitude zal je speaker ook even ver vooruit als achteruit bewegen. Als hierop al enig verschil zou zitten zal dit verwaarloosbaar zijn.
    Maar dit alles wist je wss al.

    Comment

    • Poelmans
      • Feb 2004
      • 806

      #17
      Je dempingsfactor heeft hier ook nog in de pap te brokken geloof ik.

      Stel dat je een sinus op een speaker aanlegt: in het begin moet de conus net zoals een slinger op gang komen door de traagheid, maar eens die trilling op gang is dan zal die (zeker als die in de buurt van de resonantiefrequentie van de conus ligt) vrij goed gevolgd worden. Ofja, er zit een groter verschil op hoe verder je van die resonantiefrequentie gaat. En Neem je die sinus plots weg, dan zal je conus nog even willen natrillen (net als een slinger laten uitbollen), dit keer met z'n eigen resonantiefrequentie.

      Die dingen hoor je vrij goed werken als je een 21" woofer wat mid wil laten weergeven. Buiten het feit dat dit niet echt veel rendement geeft klinkt het van geen meter.

      maar nu die dempingsfactor. D = Rluidspreker / (R eindversterker + R kabel).
      Al die bijbewegingen van je conus gaan een spanning opwekken (een speaker kan ook als micro gebruikt worden in theorie). Wordt deze spanning kortgesloten dan gaat je stroom vrij hoog zijn en zal die de bijbeweging van je speaker tegengaan. Natuurlijk heeft je kabel en eindversterker een weerstand dus zal dat effect niet volledig ongedaan kunnen gemaakt worden. Maar je hebt er alle belang bij om de dempingsfactor zo hoog mogelijk te houden, dan gaan al die bijbewegingen (op gang komen, verschil met resonantiefrequentie, en tot stilstand komen van de conus) ten gevolge van de traagheid (deels)gedempt worden

      Comment

      Working...