Ervaringen met DAP RB-serie

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • HR Soundproductions
    • Oct 2005
    • 650

    Ervaringen met DAP RB-serie

    Aangezien ik nauwelijks gebruikers ervaringen over de RB-serie kan vinden, en ze nauwelijks bij collega's tegenkom, zal ik hier mijn bevindingen eens posten. Heb de RB-12 kasten inmiddels al een tijdje en voor allerlei zaken ingezet ( drive in; full-range zonder bas, boven dubbel 18 en ook voor live versterking boven de dubbel 18) en moet zeggen dat ik tevreden ben over de prestaties van de kast en vooral het cleane geluid ervan.

    Algemene indruk
    Net afgewerkte kast welke stevig in elkaar zit, redelijk groot voor een 12-incher (komt door het bovenste gesloten compartiment voor de ribbon). Handvatten zit op de goede plek (geen neiging tot kantelen bij dragen). Stevig rooster waar schuim achter zit. Grootste "sellingpoint"is natuurlijk de ribbon in deze prijsklasse.

    De klank
    Daar kan ik kort over zijn, zonder enige vorm van processing klinken deze zeer neutraal maar vooral netjes. De ribbon zorgt echt voor een zijde-zacht clean hoog wat goed aanwezig is maar echt nooit scherp wordt. De spreidingshoek (60gr. x 20gr. en cilinder-achtig) van een ribbon zou theoretisch als nadeel gezien kunnen worden, echter in de praktijk merk je hier niets nadeligs van.

    De praktijk
    De lak van deze kasten is wat sterker als ik van DAP gewend ben (A-, AX-, CS- en Soundmate serie) en springt er wat minder snel vanaf (meer zoals LT-serie maar net weer iets sterker lijkt wel). Kasten zijn goed stijf en hebben nauwelijks last van resonatie. De 12-incher levert voldoende bas om voor kleinere feestjes als fullrange kast te fungeren (verwacht er overigens geen sublaag van). Boven een sub komen deze kasten echt tot hun recht en is het geluid, voor deze prijsklasse, ongekend netjes. Boven een dubbel 18 kast (PS-1802) weten ze zich goed staande te houden (XO freq. 120 Hz) en kan ook het hoog goed mee, zeker voor drive in gebruik. De ribbon is echt een vooruitgang t.o.v. traditionele drivers, echt heel precies. Mijn gevoel zegt dat DAP ook over de spec's redelijk eerlijk is geweest als het op rendement e.d. aankomt.

    Voor live versterking heb ik eventjes moeten wennen. Stemmen (maar juist ook effecten zoals galm) worden toch allemaal wat directer doorgegeven en dat vraagt toch even wat gewenning. Klinkt als een klok en dat is altijd goed zul je denken. Nou, om het eerlijk te zeggen mis ik voor live versterking toch eigelijk de vervorming op het hoog (het rauwe randje) dat je sound net dat stukje extra geeft. Aan de andere kant, heeft het hoog voldoende SPL's om gewoon te doen wat het moet doen, maar dan zonder vervorming. Als je voor kwaliteit van het geluid gaat, zit je hiermee goed.

    Mijn oordeel
    Je krijgt met dit type een hele bijzondere prijs/kwaliteit verhouding of zoals de Amerikanen zeggen "good value for money". Een kast met een cleane, crispy sound, die strak klinkt en ook nog eens flink belast kan worden. Nu ik eenmaal gewend ben aan deze kasten neem ik ze eigenlijk (bijna) iedere klus mee. Wat mij betreft gaat iedereen aan de ribbon!!!!
  • Lemmen
    • Mar 2004
    • 45

    #2
    Welke versterkers gebruik je voor deze toppen als ik vragen mag? In een jongeren ruimte hier in de buurt hebben ze ook deze topkasten in gebruik alleen de versterker begint kuren te krijgen.

    En als 2e vraag, gebruik je hier ook Highlite basskasten voor of gebruik je anderen? zoja, welke?

    Mvg,
    Erwin
    DMZ Events

    Comment

    • HR Soundproductions
      • Oct 2005
      • 650

      #3
      Ik voed de toppen met een Master DX-2000. Ruim voldoende vermogen en klankmatig ook een prima versterker. In de praktijk blijkt dit een prima combi.

      Ik gebruik zelf niet de DAP baskasten omdat ik daar niet erg over de spreken ben/was (niet homogeen, draag niet etc.) Ik gebruik de toppen boven de American Audio PS-1802 (900Wrms) en voed deze met een DX-2200. Voor processing gebruik ik de LEM DX-24.

      Comment

      Working...