J&H Shop - Alles voor op en rond het podium
Pagina 11 van de 14 Eerste ... 7 8 9 10 11 12 13 14 Laatste

Topic: 380 Volt

 1. #101

  Standaard

  Ha, juiste terminologie gebruiken. In het geval van de halogeen lamp is het voor AC en DC gelijk.


 2. #102

  Ingeschreven
  Oct 2000
  Locatie
  1
  Posts
  126

  Standaard

  Dat is alleen correct las je over een ster belasting praat (lijnspanning 398V) dan wordt de nulleider niet gebruikt. Echter bij 230V dus een driehoek config. (die jij nu bedoeld) is de stroom door de nulleider 1A.

  René

 3. #103

  Ingeschreven
  Oct 2000
  Locatie
  1
  Posts
  126

  Standaard

  O ja en dan nog iets

  Euhm...Impedanties...Geen ohmse weerstanden...We spreken over wisselstroom hé!

  Een lamp blijft een Ohmse belasting omdat die geen frequentieafhankelijke component heeft!  René

 4. #104

  Ingeschreven
  Dec 2001
  Locatie
  2
  Posts
  944

  Standaard

  1) Bij een driehoeksbelasting tussen je 3 fasen met gelijke impedanties (ik blijf erbij dat we het woord impedanties gebruiken, je kan voor frequentieonafhankelijke componenten inderdaad eenvoudigere formules, Ohm, gebruiken...) heb je 389V, geen 230 V, en heb je met de nulleider niks van doen.

  2) Bij een sterbelasting die symmetrisch is heb je met de nulleider ook niks van doen, dat is juist het principe waarom men driefasige overdracht gebruikt (koper- en gewichtsbesparing). En inderdaad, zoals ludwig zegt, als je bij impedanties (alweer, wisselstroom, dus we spreken niet zomaar over ohmse weerstanden) een stroom hebt die door 1 lijn vloeit moet die door de nulleider terug, en die kan inderdaad groter zijn dan de lijnstroom.

  Markske


 5. #105

  Standaard

  Sorry, heb geen tijd het gehele onderwerp eens door te spitten, maar Ludwig, doelde jij in het `stroom door de N verhaal' een paar post's terug op de blindstroom ? Zo ja dan denk ik toch dat je ongelijk hebt, een ohmse belasting blijft een ohmse belasting, ook bij fase aansnijding. Bij motoren en dingen met een voorschakelapparaat is het een ander verhaal ...
  Laatst gewijzigd door -Aart-; 25-04-06 om 14:28.

 6. #106

  Standaard

  Wat ik bedoel is dat halogeenlampen helemaal geen ohmse belastingen zijn, ook niet inductief of capacitief, maar variabel, volgens de temperatuur. Een koud filament is nagenoeg een kortsluiting, bvb bij een 2 kW lamp : bij 10 Volt spanning erop : 5,56 Ohm, bij 230 Volt : 24,86 Ohm.


 7. #107

  Ingeschreven
  Dec 2001
  Locatie
  2
  Posts
  944

  Standaard

  Btw blindvermogen of blindstroom heeft met dit hele verhaal niks te maken...

  Markske


 8. #108

  Ingeschreven
  Oct 2000
  Locatie
  1
  Posts
  126

  Standaard

  Moet me hier ook eigenlijk helemaal niet mee bemoeien ben geen energieman (ben meer een geintresseerde gebruiker). Echter nog wat opmerkingen;

  In m'n vorige post staan ster en driehoek omgedraaid (kwam net uit de kroeg sorry)

  Had geen rekening gehouden met het feit dat er in de energietechniek afgesproken is dat een zuiver Ohmse belasting ook impedantie genoemd wordt omdat dat kennelijk makelijker werkt.

  Markske,

  ben helemaal met je eens dat bij een symmetrisch belaste ster het sterpunt niet nodig is. Ben ook met je eens dat in een asymmertisch belaste ster geld I1+I2+I3-I0=0 als je dat bedoelde met:
  "een stroom hebt die door 1 lijn vloeit moet die door de nulleider terug, en die kan inderdaad groter zijn dan de lijnstroom."

  Ludwig,

  Ik blijf toch van mening dat een gloeilamp als zuiver Ohmse belasting gezien mag worden ook al is de weerstand een functie van de temperatuur. En de reden dat ik dat vindt is omdat bij een weerstand de spanning over deze weerstand rechtevenredig is met de stroom door de weerstand -> wet van Ohm.  René

 9. #109

  Standaard

  Maar misschien moeten we even naar het essentiële in dit verhaal : Een lamp op een dimmer ( thyristor of triac ) is voor het net een inductieve belasting. Bovendien is de assymetrische netbelasting een wezenlijk kenmerk van het lichtbedrijf.( dus ongelijke belastingen per fase, die ook nog eens variëren). Hierdoor wordt het belang van goede neutraalleiders, sectie tenminste gelijk aan die van de fases, goede verbindingen en bvb railstel op gelijk caliber van groot belang. Bovendien moet ook de vaste installatie van het gebouw waar je je stroom afneemt voor licht ( en trouwens voor een grote geluidsinstallatie geldt dat ook )
  tenminste voor die circuits echt goed gebouwd zijn anders komen er problemen. Dat het voor een elektro installateur niet evident is daar rekening mee te houden weet ik uit al te veel ervaring. Voor iedereen die met mobiel op pad gaat : zorg dat je dingetjes verdomd goed in elkaar zitten en check het circuit waar je op inprikt tot aan de teller voor je je spullen onder spanning zet. Verder, zoals aangekondigd gaan we het onderzoek dat we in 1990 hebben gedaan in het Nederlands vertalen en publiceren.

  Jawel Menno, een stukje stond al een beetje vroeger in de discussie, verder moet gewoon iedereen er zich van bewust zijn dat als je koude
  lampen ( flashknop ) start, er hoge startstromen door je installatie lopen.

 10. #110

  Standaard

  Ik ben het niet met Ludwig eens, een gloeilamp is wat mij betreft gewoon ohms. Zelfs de zelfinductie van de gloeidraad zal, door de manier van spiraliseren, nihil zijn.
  Natuurlijk is er het PTC effect, maar de weerstand blijft altijd positief. (in tegenstelling tot een b.v. een HeNe laser, maar dat is wel heel erg off-topic ... )
  Al met al blijft de gemiddelde stroom over een paar perioden bij een gedimde halogeenlamp toch nog altijd minder dan als 'ie vol aanstaat. De stroom op 't moment dat de triac aan is zal wel groter zijn dan bij een niet gedimde lamp. Voor de bekabeling is dat echter totaal niet interressant (opwarming gebeurd niet in 1/100 sec ... ).

  Een lamp is best een grappig ding, in die zin dat er idd geen simpele relatie is tussen U en I, en al helemaal niet met de lichtoutput (!)

  Als je een lamp niet echter niet als Ohms beschouwd, mag je mij eens uitleggen wat dan wel <img src=icon_smile_question.gif border=0 align=middle>....
  Laatst gewijzigd door -Aart-; 25-04-06 om 14:28.

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  

Inloggen

Inloggen