J&H Shop - Alles voor op en rond het podium
 1. #1

  Standaard Spanband - Ketting

  Een vraagje voor Rinus...

  Met het ophangen van takels en truss wordt er heel vaak een spanband (1000kg) gebruikt voor rond de truss. Een takel wordt meestal met een serieuze steel gehangen. Zijn hier nu wettelijke richtlijnen in wanneer je een steel of een hijsband gebruikt? Wat mag je dan gebruiken als je aan een stuk truss een luidspreker hang? Steel, banden of gelaste kettingen? De verbingding met de luidspreker moet dus altijd met een harpje in het vliegoog?


 2. #2

  Ingeschreven
  Mar 2002
  Locatie
  1
  Posts
  5.430

  Standaard

  citaat:
  1. ...spanband (1000kg) gebruikt voor rond de truss.
  2. ...takel wordt meestal met een serieuze steel gehangen.
  3. ...wettelijke richtlijnen, .. wanneer steel of hijsband ?
  4. ...gebruiken als je aan een stuk truss een luidspreker hangt? Steel, banden of gelaste kettingen?
  5. verbingding met de luidspreker moet dus altijd met een harpje in het vliegoog?
  hallo jm,
  1. Je bedoelt naar alle waarschijnlijkheid "rondstroppen" ('eindloze gelegde polyester hijsbanden') ofwel Rundschlingen, roundslings, elingues rondes, die nog al eens met de naam van de uitvind-fabriek "Spanset" worden benoemd.
  Maar spanbanden zijn iets heel anders!
  Voor de aluminium buizen van de truss is een roundstrop het meest ideale aanslagmateriaal. Alleen zijn ze maar tot 100gr C te gebruiken.
  2. IDD.
  3. Nee dus, je dient zelf de soort en mate van risico's in kaart te brengen bij gebruik van de een of de ander, en te zorgen voor een zo goed mogelijk terugbrengen daarvan.
  4. Ik begrijp de vraag niet helemaal?
  5. idem?

  Let's break things better

 3. #3

  Standaard

  4: De luidspreker hangt aan de truss, er wordt iets om de truss heengeslagen (steel, gelaste ketting of spanset). Mag metaal op metaal, gelaste kettingen (waar moet je dan op letten) of ben je verplicht om steels te gebruiken?

  5: Wij maken gebruik van vliegogen (zie jouw topic over materiaal uit de vliegtuigwereld) die worden bevestigd aan de kast en aan het ophangmateriaal (steel, ketting of spanset) Hiervoor moet je dus altijd een harpje gebruiken?


 4. #4

  Ingeschreven
  Mar 2002
  Locatie
  1
  Posts
  5.430

  Standaard

  citaat:
  4: Mag metaal op metaal, gelaste kettingen (waar moet je dan op letten) of ben je verplicht om steels te gebruiken?
  5: Wij maken gebruik van vliegogen (... uit de vliegtuigwereld) die worden bevestigd aan de kast en aan het ophangmateriaal (steel, ketting of spanset) Hiervoor moet je dus altijd een harpje gebruiken?
  OK, Helder!
  4.
  Metaal mag op metaal als er geen gevaren door ontstaan...: een stalen beam-clamp op een stalen bint. Maar harde (steels! en kettingen) en zachte (lasbaar aluminium) matalen kombineren vraag dat er een goede bescherming voor het alu wordt toegepast. Er is een scala aan mogelijkheden om dat te realiseren, met allemaal hun voors en tegens.
  Overigens ketting moeten altijd gelast zijn en dan ook van het kortschalmige type! <img src=icon_smile_approve.gif border=0 align=middle> Andere kettingsoorten zijn in Europa verboden om mee te hijsen! <img src=icon_smile_dissapprove.gif border=0 align=middle>
  5.
  Mag ook met een hijshaak (met degelijke klep graag!) hoor!
  En er zijn genoeg mogelijkheden om aan die "studs" *) rechtstreeks korte steels of kettingen te (laten) bevestigen. Daarbij is een harp dus niet echt noodzakelijk.
  Je kunt ook van die alu-steigerklemmen kopen met een oogmoer eraan, dan is een steel (ofzo) om de truss ook niet nodig. Zorg voor de juiste Vf, want de standaard oogmoeren M12 hebben maar 340kg hijsvermogen bij Vf=5, terwijl aan de aluklem 750kg kan met Vf=5.
  Er zijn echter ook Grade8 M12-oogmoeren in de handel (die zijn uiteraard duurder) die ca. 1000 kg kunnen hebben met Vf=5.
  Alles hang af van het (maximale gehesen) gewicht (in de meest ongunstige positie) van de betreffende last = jouw PA-cluster!
  Over welk merk en type gaat het, misschien zijn er geluids-collega's die je handige tips kunnen geven. Dan gaat dit topic toch gewoon weer even met een gerichte vraag naar het geluidsforum!
  Ik weet dat de kasten met strips aan boven en onderzijde een crime zijn in verband met 'de-vingers-ertussen'!

  *) 'vliegogen' is een kwaaltje bij straaljagerpiloten! <img src=icon_smile_dissapprove.gif border=0 align=middle>
  Let's break things better <img src=icon_smile_dissapprove.gif border=0 align=middle>

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  

Inloggen

Inloggen