J&H Shop - Alles voor op en rond het podium
Pagina 1 van de 2 1 2 Laatste
 1. #1

  Standaard drive-in, licht/geluidsman en inkomstenbelasting

  Ik had vorige week beloofd iets te schrijven over wanneer je als drive-in show of licht/geluidsman met de inkomstenbelasting te maken krijgt. Bij deze zo kort mogelijk.

  ------------------------------ DE THEORIE ------------------------------

  De belastingdienst mag alleen over inkomsten heffen die een "bron van inkomen" zijn. Daarvoor moet aan drie eisen zijn voldaan:
  1. deelname aan economisch verkeer
  2. je moet voordeel beogen
  3. het voordeel moet redelijkerwijs te verwachten zijn.

  Aan eis 1 zal je snel voldoen tenzij je alleen bij familie en vrienden draait. Eis 2 is niet zo belangrijk. Eis 3 betekent dat als het van tevoren al duidelijk is dat je nooit geld zal overhouden er geen bron van inkomen is.

  Een hobbyist die per jaar voor f 4.000 zijn zelfgebouwde versterkers verhuurt waarin hij f 5.000 per jaar investeert en een drive-in show die voor f 1.000 shows per jaar draait maar voor f 2.000 cd's moet kopen voldoen niet aan eis 3. Zo'n drive-in show of "verhuurder" kan best toevallig een keer winst maken. Deze winst hoeft niet te worden aangeven. Meestal zal er verlies zijn, en dat mag niet worden afgetrokken van ander inkomen.

  De wet noemt verschillende bronnen, waarvan voor dit verhaal winst uit onderneming en inkomsten uit arbeid de belangrijkste zijn. Welke bron je hebt is o.a. belangrijk voor de manier waarop je je winst moet berekenen en welke kosten je mag aftrekken.

  ------------------------------ VOORBEELDEN ------------------------------

  DJ Piet draait iedere week voor zijn plezier in het buurthuis. Hij krijgt f 25 per avond en heeft f 50 reiskosten. Zijn verlies mag hij niet aftrekken (geen bron). Nu krijgt hij onverwacht, omdat hij zo leuk draait, van een bezoeker f 10.000. Piet voldoet alleen aan eis 1, niet aan 2 en 3. De f 10.000 kan niet worden belast. Stel DJ Jean ontvangt op een avond ook f 10.000. Bij hem wordt dit wel belast: hij voldoet aan alle eisen. Door zijn kwaliteiten en bekendheid is het voordeel te verwachten.

  Maar DJ Jean is misschien ook in het buurthuis begonnen. Ergens zit dus een grens tussen hobbyist (voordeel niet te verwachten, onbelast) en professional (belast) maar waar precies is moeilijk te zeggen. In de praktijk wacht de belastingdienst vaak tot je iets aan je hobby gaat verdienen en belast vanaf dat moment (als ze er tenminste achter komen) je winst. Dat hoeft dus niet terecht te zijn. Het verlies van de 5 jaren daarvoor, dat je toen niet mocht aftrekken, mag je wel alsnog aftrekken.

  Klaas koopt voor f 1 miljoen lichtapparatuur, huurt een pand en een bus en begint een verhuurbedrijf. Na 3 jaar heeft hij alleen maar verlies geleden (kosten zijn hoger dan de verhuuromzet). Toch is dit een bron (winst uit onderneming) en kan hij meteen zijn verliezen aftrekken. Van een beginnende drive-in show zal dat minder snel worden geaccepteerd. Dat komt omdat wat Klaas heeft duidelijk een onderneming is en daarvan wordt eerder aangenomen dat aan de 3 eisen wordt voldaan. Hoe groter je investeringen, omvang en duurzaamheid van je werkzaamheden, risico, aantal opdrachtgevers, bekendheid die je aan je activiteiten geeft en winstverwachting, hoe eerder wordt aangenomen dat je een onderneming hebt en hoe eerder je dus je winst zal moeten (of verlies zal mogen) aangeven. Maar waar precies steeds de grens ligt is niet bekend. De wet noemt ook geen getallen.

  ------------------------------ LAATSTE OPMERKINGEN ------------------------------

  1. Dit verhaal is zo kort en simpel mogelijk gehouden. In het echt ligt het soms moeilijker en moet de rechter er af en toe aan te pas komen. Bij twijfel advies vragen!
  2. Dit verhaal gaat alleen over de inkomstenbelasting, niet over de omzetbelasting (BTW).
  3. Er is een verschil tussen gelijk hebben en krijgen. Bijvoorbeeld: je hebt met je verhuur toevallig eens f 500 winst gemaakt, maar er is geen bron van inkomen. De inspecteur wil toch heffen. Procederen duurt lang en kost meer dan f 500. Vaak wordt dan de onterechte heffing geaccepteerd.
  4. Dit verhaal geldt ook voor de nieuwe Wet Inkomstenbelast

 2. #2

  Standaard

  Ik haal haal dit topic weer even uit de vergetelheid omdat ik binnen het grijze gebied val:

  De belastingdienst vindt dat ik niet genoeg winst maak om als bedrijf ingeschreven te staan. In plaats daarvan moet ik aan het eind van elk jaar een belastingaangifte invullen om mij "overige inkomsten" te laten belasten.

  Vraag:
  Is het verstandig om mij nu wel in te laten schrijven bij de KvK. Dit in verband met de bedrijfsnaam. En zitten hier mee haken en ogen aan dan alleen een registratie en een KvK-nummer. Zitten er meer drive-ins binnen dit grijze gebied?, die mij wat meer kunnen vertellen. Ik ben al langs de belastingdienst en de KvK geweest, maar.... "Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker!" gaat niet altijd op.


  Het is een belastingtopic. Maar aangezien de belastingdienst en de KvK in 1 zin worden genoemd.....

  Met vriendelijke groeten,
  Remy


 3. #3

 4. #4

  Standaard

  Ook wij hadden dat zelfde probleem, we hebben een drive-in show, en wanneer is het interessant, of ben je verplicht om een legale onderneming te worden. Mij zeiden ze het volgt:

  Zodra je niet meer omzet draait met de show dan zo'n 20.000 GULDEN, dan ben je absoluut voor de belastingsdienst niet interessant. Ze zeiden zelfs dat dat gewoon legaal was, want je mag namelijk gewoon bijverdienen tot een bepaald bedrag. Tevens draaien wij elk jaar kostendekkend. Voor ons was dit dus nodig om een VOF, of een andere juridische vorm te worden en een BTW nummer aan te vragen bij de belasting.

  Dit is wat ik er van begrepen had <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>  mzzl
  Floris

 5. #5

  Standaard

  Ik werd laatst gebeld door de directeur van een Albert Hein filiaal. Ze hadden een feestje en zochten een drive-in show. Eerste vraag die gesteld werd: Zijn jullie een officieel bedrijf, want als jullie dat niet zijn dan moeten we jullie werk gaan verlonen, en daar beginnen we liever niet aan.

  Gelukkig zijn wij een bedrijf. Het grote voordeel hiervan is dus dat bedrijven je niet in dienst hoeven te nemen. Als je geen bedrijf bent moet dit altijd. Je kan het ook zwart doen, maar dan kan het bedrijf je prijs niet als kosten aftrekken. Daarom maakt het voor hen eigenlijk weinig uit of ze een drive-in show van 600 gulden zwart betalen of een drive-in show van 1200 gulden wit betalen (als het een bedrijf is dus).

  De boekhouding valt reuze mee. Voor een beginnende drive-in is het heel erg simpel. Die van ons klopt, dat weet ik 100% zeker.

  Het inschrijven bij de KvK kost ongeveer de helft van de opbrengst van een klein feestje. Waarom zou je het laten?

  Groeten,

  Robert


 6. #6

  Standaard

  Even als reactie op het draaien voor de Albert Hein:

  Dat overkwam mij nu dus ook. Een bedrijf wilde graag een officieel factuur hebben. Maar de belastingdienst vindt mij geen ondernemer. Ik legde de belastingadviseur dit probleem voor en volgens hem was dit geen probleem. Omdat ik een normale vergoeding voor gedane arbeid vraag mag je gewoon een factuur sturen (wel zonder BTW).

  Verder zijn de kosten voor een aanmelding bij de KvK niet het probleem. Meer dat mij verteld werd dat ik dan anders verzekerd zou moeten zijn (8% van belastbare inkomen, wanneer dit onder de +/-50.000 gulden ligt), hoewel ik er nu niet zeker van ben of dit noodzakelijk was bij een inschrijving bij de KvK of BD.. Zou ik moeten navragen....

  M.v.g.


 7. #7

  Ingeschreven
  Nov 2001
  Locatie
  1
  Posts
  15

  Standaard

  Eh.....

  Ook al sta je ingeschreven bij KvK en Belastingdienst,
  Vraag wel bij de belasting dienst een onafhankelijkheidsverklaring aan!! Zo voorkom je dat je opdrachtgever later toch nog llonbelasting moet betalen omdat jij voor hem gewerkt hebt....Dit is 2 jaar geldig, en werkt een stuk safer.....

  vinnie


 8. #8

 9. #9

 10. #10

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  

Inloggen

Inloggen