J&H Shop - Alles voor op en rond het podium
Pagina 8 van de 14 Eerste ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... Laatste

Topic: 380 Volt

 1. #71

  Ingeschreven
  Mar 2001
  Locatie
  1
  Posts
  7.999

  Standaard

  jongens, jongens, jongens.

  de kneep zit'm in de kortsluitvastheid. We gaan dus met 125 A uit de muur. Ontstaat er achter jouw stekker een kortsluiting (kabeltje of ampje of iemand gooit een ramp op je kabel ofzo) dan moet er genoeg draad-dikte zijn om de kortsluitstroom ( vanaf 10.000 Ampere!!!! ) weg te leiden. Dus moet je in de gaten houden dat alles teruggezekerd wordt naar die kabeldikte die jij hebt.
  Op je toetsenbordje zit een 1 kwadraat. Gaat dat toetsenbordje kapot dasn heeft roland er een zekeringetje ingebouwd die die stroom begrensd. Dat moet jij dus ook doen, om die 125 A uit de muur (met 50 kwadraat kabel!!!) terug te brengen naar 16 Ampere.


  logisch ids dus dat je geen 32 A verloop naar 16 A mag maken ZONDER TERUG TE ZEKEREN. Omgekeerd mag weer wel, want voor die 16A CEE zit al een terugzekering, althans als het goed is. EN kun je dus nooit meer dan 16 A uit je 32A CEE trekken.

  Van die dingen...Ofneetthan

 2. #72

  Ingeschreven
  Mar 2001
  Locatie
  1
  Posts
  7.999

  Standaard

  oh, ja, nog zo'n discussie : kracht en licht DIENEN GESCHEIDEN TE ZIJN. Dus niet met kracht overal maar paddestoelen enzo, en denk ook na over je uitschakeltijd van je AARDLEK die ook verplicht is. Die J_H breakout is dus gewoon verboden te gebruiken.

  Ik stond laatst op een beurs van de NEN, en daar kwamen ze controleren of mijn Truss wel geaard was.....(mini-groundsupportje)

  Van die dingen...Ofneetthan

 3. #73

 4. #74

  Standaard

  Kracht en licht dienen gescheiden te zijn?
  Verklaar je nader...

  [edit]Laat maar, kwestie van lezen <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>, dacht aan licht in de zin van verlichting, maar niet in de zin van stroom [/edit]

  En die paddestoelen?
  Ik gebruik nu een 125A paddestoel met (ik geloof zo uit het blote hoofd) 7 x 32A. Daarvan gaan er 4 de dimmers in en 3 komen paddestoelen op voor losse 220V groepen.
  Zijn gekeurde rubberen niet te tillen bakken met aardlekken voor IEDERE groep op IEDERE paddestoel. Ik geloof dat er op die 220 dingen zelfs per 3 220V stopcontacten een aardlek zit, maar dat weet ik zo niet uit het blote hoofdje.

  Greetz,

  De Mennooo's

  http://www.licht.nl/forum/pop_profil...display&id=146
  Voor het profiel en de sites <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

 5. #75

  Standaard

  Wat is kracht ? Nooit van gehoord. De NEN hoort zich te conformeren naar CE ( CENELEC) dat zijn de enige regels die in Europa gelden. Buiten de Arbo wet, die nog geen Europese materie is. De basisregel is, zoals alle natuurwetten, voor iedereen gelijk : alles moet voor overstroom en kortsluitstroom beveiligd zijn. De verliesstroomschakelaars hebben een dubbele functie : installatie beveiligen en personen beveiligen. De maximale kortsluitstroom wordt bepaald door de aard van de installatie. Namelijk, hoe hoog kan die oplopen, bijgevolg wat moet de onderbreekcapaciteit van de zekering zijn. Dat ligt anders bij huis en tuin als bij motoren, of halogeenlampen. Dat is de fameuze curve ( a-B-C(podium begint bij C) of D. Dat betekent eigenlijk dat de zekering nog in staat is om de stroom die op het moment van fout,af te schakelen. Als dat niet het geval is blijft die gewoon "plakken", dus kan ze niet meer uitschakelen. Veel goedkope verdeelsysteempjes gebruiken huis en tui ( B) meestal en dan krijg je of keuringsprobleem, of echte schade bij probleem.


 6. #76

  Standaard

  Extra, sorry voor de typefoutjes, was gelijk een ernstig artikel aan het lezen, nog iets : beveiliging, dus zekeringen moeten twee dingen doen : beveiligen tegen overstroom, d.w.z. overbelasting ( dat is geen storing, maar gewoon teveel op één kabel geprikt ) en tegen fout, kortsluiting dus. Aangezien sommige verbruikers ( motoren, of halogeenlampen bvb ) bij start nogal sterk op een kortsluiting lijken, moet je zekeringen hebben die dat bij wijze van spreken accepteren. Dat is de fameuze curve. Bij smeltzekeringen soms al eens met F ( flink= snel of T= traag aangeduid. Bij automaten met een letter B-C-D als meest voorkomende. Een verloopje van 32 Amp naar stopcontacten van 16 A moet trouwens, net als voor een vaste installatie, binnen de twee meter naar de juiste ( 16 A dus ) beveiligd zijn, of de hele kabel tot aan het verdeel blokje moet 5 G 6 zijn, dus geschikt voor 32 A. Omdat als er een fout voor de 16 A zekering voorkomt, bvb. een perforatie van die kabel, de stroom op dat punt 32 A is.


 7. #77

  Ingeschreven
  Mar 2001
  Locatie
  1
  Posts
  7.999

  Standaard

  Naar aanleiding van een mailtje :

  Nen1010 hoofdstuk 51 art.5 : """""""" Op drie of viergeleidereindgroepen (lees : kracht, gg) mogen alleen tweegeleideraftakkingen ( lees 220V , gg) zijn gemaakt indien er voldaan wordt aan 1 van de volgende voorwaarden :

  1 de op de tweegeleideraftakking aangesloten toestellen moeten functioneel deel uitmaken van het toestel dat is aangesloten op de drie of viergeleidereindgroep
  2 de op de tweegeleideraftakking aangesloten toestellen zijn gelijksoortig en functioneren gelijktijdig,, of
  3 de aftakking maakt del uit van een installatiesysteem dat daarvoor is ingericht.""""""""


  Dus : alleen stuurstroom, alleen dezelfde apparaten of inrichten volgens nog drieduizend andere regels, waaronder aardlek, over-en kortsluitbeveiliging, en last but not least kabeldikteberekeningen..

  Zelfs de dimmers die 380 naar 220 V omzetten vanuit 32 A zijn eigenlijk verboden, maar er staat nog iets over een gesloten kast (Dimmerpack) waar deze regels minder gelden.

  Denk maar na : als je nulader eruitfikt (geen theorie, vaak meegemaakt!!!) krijg je 380 op je 220 V shuko's te staan, en gaat je hele zaak aan gort !!! Vandaar inderdaad : (Menno) AFZEKEREN die hap.

  Tenzij je wel heel goed verzekerd bent...[8d]
  <img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>

  Van die dingen...Ofneetthan

 8. #78

  Standaard

  Tenzij ze individueel terug beveiligd zijn. Dat had erbij gemoeten. En inderdaad een dimmerpack heeft op zijn uitgangen ( tweegeleidergroepen ) een één- of bi-polaire beveiliging. Bipolair is enkel verplicht als je toestel ook op 3x 230 Volt ( zonder neutraal ) kan worden aangesloten. In dat opzicht is een verdeeldoosje dat enkel een 3P+ N kopbeveiliging heeft zeker een bediscussieerbare zaak, door vorige deelnemer aangegeven plus het feit dat bij gewone fout ook alles uit gaat.


 9. #79

  Ingeschreven
  Mar 2001
  Locatie
  1
  Posts
  7.999

  Standaard

  ff lezen : alleen als de 220 kant er functioneel deel van uit maakt. een amp, of een boormachine maakt niet funcioneel deel uit van je 4 geleidersysteem. Verder alleen zaken die gelijktijdig draaien ( 3 x een 220V kacheltje mag in ster, anders trek je het net scheef, met een overbelasting op je nul, met uitfikgevolgen..)


  enne beveiligen,....Met een glaszekering zeker...Ook al verboden in dit soort toepassingen....

  Van die dingen...Ofneetthan

 10. #80

  Standaard

  Dat is is ook in een verdeelkast het geval, daarom moeten de uitgangen hun eigen zekeringen hebben. Als je met licht bezig bent kun je onder volledig normale omstandigheden 163% van de nominale stroom in je neutraalleider krijgen. Dus hierover zegt de wet niets, integendeel ze gaat ervan uit dat de residuele stroom altijd lager is. Vandaar dat je soms dunnere neutraalleiders ziet. En dat elektro-installateurs de neutraalleiders soms nogal stiefmoederlijk behandelen. Goede raad voor licht : minstens dezelfde sectie voor neutraal als voor de fases.Elk goed gebouwd dimpack is met deftige zekeringen uitgerust.dus je betaalt beter een beetje meer...


Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  

Inloggen

Inloggen