J&H Shop - Alles voor op en rond het podium
Pagina 13 van de 14 Eerste ... 3 9 10 11 12 13 14 Laatste

Topic: 380 Volt

 1. #121

  Standaard

  Nu geloof ik ook wel dat voor dagelijks gebruik, voor de meeste mensen die op de fora raad komen zoeken, ze niet de hele theorie hoeven te kennen. Maar dan moeten ze de praktische raadgevingen wel aanvaarden. En bij voorkeur ernaar handelen. Als je wat ik in het citaat in de vorige posting een beetje in ere houdt volgt, dan zal je zelden een probleem hebben. Aan de andere kant is het ook wel leuk om af en toe eens echt op de theorie door te bomen, het frist dingen op die, zoals mijn proffen zo graag zegden : " Tot groter inzicht leiden.".


 2. #122

  Standaard

  citaat:
  Ehm, kan dit ook in normaal niet technisch Nederlands worden uitgelegd? Kan me voorstellen dat er mensen zijn die niet helemaal meer kunnen volgen waar het nou overgaat
  Het kan misschien wel, maar een inleiding krachtstroom tikken ....

  Zal eens kijken of er ergenst een goede site is. Overigens vind ik dit een leuke discussie, maar idd wel erg technisch nu.
  - Daar is het toch een technisch forum voor ? Als dit nu onzin was ... Het zijn echter belangrijke licht (en/of geluids) installatietechnisch specifieke dingen, waar een `normale' installateur misschien niet altijd aan denkt. (en ik zelf dus ook niet direct <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>)

  Ik blijf echter bij mijn standpunten, ondanks dat het uiteindelijke effect elektrisch lijkt op een inductieve (of capacitieve..) belasting, is het het niet. Heb vanavond nog wat bierviltjes volgekliedert met sinusjes <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>. Het is ook niet op dezelfde manier op te lossen. Een mogelijke oplossing IMHO aan de `dimmerkant' is het gebuiken van (IES) IGBT dimmers voor de helft van de belasting. Die `snijden' namelijk vanaf de andere kant van je sinus. Een dikke C over de belasting haalt hier niet veel uit. (helpt overigens wel extra tegen alle gore netvervuiling die een TRIAC-dimmer veroorzaakt, de stroom door de nul heeft een frq van 150 Hz en een hele aparte golfvorm ...<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>)

  Verder denk ik ook dat, mits de installatie verder goed is uitgevoerd, (dus opp. N = opp fases ) er maar in zeldzame gevallen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Maar het kan zeker wel.

  Ludwig (en ik ?) moeten aan het eind maar een mooie, simpele conclusie verzinnen.
  Laatst gewijzigd door -Aart-; 25-04-06 om 14:29.

 3. #123

  Standaard

  Hi, ja, met veel bierviltjes en wat erop hoort te staan ( en niet van Heineken hé, daar moet je alleen veel van plassen).
  Duveltjes en trappistjes, daar krijg je onwaarschijnlijk goede inspiratie van. Nu met de komst van de IGBT en dan vooral de sinusdimmer, dus niet meer snijden, gewoon een echte lagere of hogere sinus, verandert er heel wat.
  Verder absoluut : de praktische kant voor iedereen die met licht werkt : zorg dat alles goed aan elkaar hangt..


 4. #124

  Standaard

  Dit is nu ook een van de beste discussies geworden die ik in lange tijd heb gezien. Enige nadeel is dat het ook de discussie is waar niet iedereen meer de gang van zaken kan volgen door de gebruikte termen en dat is op zich wel jammer.

  Het moet absoluut niet zo zijn dat ze na het lezen van deze topic het gevoel hebben dat ze opeens installateur zijn, maar meer inzicht hebben in waarom ze wat en hoe aansluiten.

  Een complete inleiding krachtstroom was ook niet echt wat ik in gedachte had. Er zijn niet voor niets scholen voor.

  Ga zo door en ik ben wel benieuwd naar de leesbare (<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>) conclusie.  Greetz,

  De Mennooo's

  http://www.licht.nl/forum/pop_profil...display&id=146
  Voor het profiel en de sites <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

 5. #125

  Standaard

  Hi, Menno, ik stel voor dat Aart en ik eens een avond literatuur plegen en documenteren. Maar je moet ons daar een beetje tijd voor geven. Niet al te theoretisch, maar toch duidelijk maken wat: kan, mag, moetn in geen geval mag en waarom dat zo is. Heb je de vraag van die jongen over 5 mm en Eurostekkers( CE22 zal hij bedoelen ) gelezen? Wie beschermt zo iemand tegen zichzelf ?


 6. #126

  Standaard

  Als jullie dat willen doen lijkt me dat wel een tof plan. Ik weet wel dat je daar iets meer tijd voor nodig hebt dan 1 avond. Dat wat wel en vooral wat niet kan erg functioneel is als je zo een beetje de hobby topics doorleest.

  Ja, die topic heb ik gelezen.
  Tja, wie beschermt zo iemand tegen zichzelf.... Nu staat het hier in het forum, maar ik zou niet graag een rondje geven aan iedereen die er zo mee omgaat. Ik denk dat die mensen niet tegen zichzelf te beschermen zijn. Als je soms de krachtverloopjes ziet waarmee ze zich onderweg een professional noemen....
  Maar hetzelfde geldt ook voor een heleboel hang en stapel constructies.

  Greetz,

  De Mennooo's

  http://www.licht.nl/forum/pop_profil...display&id=146
  Voor het profiel en de sites <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

 7. #127

  Standaard

  Vermoedelijk is het daarmee niet beter gesteld. Howel electriciteit natuurlijk door zijn nogal abstract voorkomen waarschijnlijk nog moeilijker is. Een beter idee voor dat rondje zou misschien net andersom zijn, wie van een grote stommiteit heeft afgezien, door raad van iemand aan te nemen, geeft die een rondje. Dan zitten we voor de rest van het jaar in de kroeg. Maar wat zeer opvallend is, is enerzijds dat toch veel jonge mensen wel op de hoogte zijn en dat de anderen effectief hun vragen durven stellen. Soms vind ik dat ik een beetje te cynisch uit de hoek kom. Maar ik nodig Aart alvast uit en misschien nog wat mensen, om ernstig na te denken over een goede short-form praktische gids, met evt. de theoretische of wettelijke verwijzingen kort en bondig als bijkomende info voor wie interesse heeft. Ik heb een aantal jaren een paar cursussen gegeven in bijscholing voor mensen die al professioneel op het podium werken, weliswaar culturele centra en theater. Toch was ook daar de vraag naar goede concrete richtlijnen voor snel en verantwoord handelen nog groot.


 8. #128

  Ingeschreven
  Dec 2001
  Locatie
  2
  Posts
  944

  Standaard

  Maar ga je dan geen onderscheid (voorlopig) moeten maken tussen Nederland en België? Een klein voorbeeldje : bij een transformator van 220 naar 380 mag je in Nederland nogaltijd als neutraalleider rechtstreeks op de aarding gaan, in België moet je een apparte pen in de grond slaan...

  We zitten wel in Europa, en Nederland en België (en de rest) komen meer en meer op 1 lijn, maar toch zijn er nog grote verschillen, qua plichten, wetten en normen!

  Markske

  PS : Je idee om een soort korte gids zwak/sterkstroom te maken vind ik wel interessant! Als je hulp nodig hebt, laat 't maar weten.


 9. #129

  Standaard

  Hi, Markske, dat hoort bij de uitleg. Welk driefasig regime er in een bepaald land wordt gevolgd. Nu denk ik wel dat ook dat binnenkort wordt geharmoniseerd. Maar TT ; IT; TN-S; en TN-C moeten wel degelijk uitgelegd worden.Nu, de inhoud van zo een idee formuleren is volgens mij echt job voor een goede kroegavond. ( In be welteverstaan..)


 10. #130

  Ingeschreven
  Dec 2001
  Locatie
  2
  Posts
  944

  Standaard

  En Duvel... (alhoewel, zullen er dan niet te veel fouten in staan )

  Maar euhm, als je zoiets van plan bent, laat het me alleszins weten...Ik zeg niet dat ik veel zal kunnen bijdragen, maar ik kan wat bijleren, en waar ik kan helpe, daar help ik hé.


  Markske


Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  

Inloggen

Inloggen