J&H Shop - Alles voor op en rond het podium
 1. #1

  Ingeschreven
  Sep 2000
  Locatie
  1
  Posts
  17

  Standaard Box voor basgitaar

  Ik loop al een tijdje rond met het idee om een basbox te maken voor mijn basgitaar. N.a.v. van een eerdere discussie met Jeroen (Zie http://www.licht-geluid.nl/forum/top...&TOPIC_ID=2935) zijn er al wat aspecten aan de orde geweest. Ook adviseerde Jeroen om een box met 10" speakers te nemen. Op een andere site staat een beschrijving van een kast met 1 10" speaker erin, daar ik vond dit artikel dermate interessant, dat ik dit even onder jullie aandacht wil brengen: http://www.core-sound.com/bottom-article.html. Het gaat hierbij vooral om de laagweergave van de driver: een citaat uit dit artikel:
  Searching through the home audio offerings, I came across the Peerless
  1759, a member of their premium CC line. The 1759 has an extra thick
  polypropylene cone, a rubber surround, good high frequency response up
  to around 1 kiloHertz (see figure 1), acceptable power handling (up to
  220 Watts maximum), a low Fs (22.4 Hertz), reasonable efficiency (91.4
  dB for 2.83 Volts input at 1 meter), and acceptable cost (commonly
  around $65).
  Ik heb nog steeds niets gebouwd, maar ben er in gedachten wel mee bezig. Een 4x 10" lijkt mee ook wel wat, maar welke speaker?? De Peerless speaker is hier moeilijk te krijgen? Is er een ander merk/type dat deze speaker benaderd? (vooral lage Fs).
  Gaarne reacties.  <img src=images/icon_smile.gif border=0 align=middle>Gerrit<img src=images/icon_smile.gif border=0 align=middle>

 2. #2

  Ingeschreven
  Feb 2001
  Locatie
  1
  Posts
  1.018

  Standaard

  Hallo Gerrit,

  Voor zover ik het begrijp is die Peerless speaker een hifi-type! Peerless is volgens mij best te bestellen bij bijvoorbeeld Speaker&Co maar pas op: deze speaker zal niet het gewenste resultaat geven. Hifi speakers zijn gemaakt om zo weinig mogelijk te vervormen en bij gitaar toepassingen creeer je juist expres bepaalde vervorming.

  Tevens moet een gitaarbox hard gaan en daar is die peerless met zijn 91dB niet echt toe instaat. De meeste gitaarspeakers halen een gezonde 100dB met 1W input! De peerless zal overigens ook niet robuust genoeg zijn. De lage tonen in combinatie met de rubber surround zal ervoor zorgen dat de speaker een te grote slag zal maken. Gitaar speakers zijn doorgaans erg stug opgehangen (linnen)

  Ik zou die Peerless zeker afraden voor deze toepassing...

  MVG Contour


 3. #3

  Ingeschreven
  Sep 2000
  Locatie
  1
  Posts
  17

  Standaard

  Je hebt groot gelijk Contour. Ik had ook ergens gelezen dat 30% van de Peerless speaker die in het ontwerp van Len Moskowitz gebruikt worden defect raken. Mijn vraag was dus ook welke speakers hiervoor wel geschikt zijn om een goed resultaat te bereiken. Welke speakers worden bijvoorbeeld in boxen van Eden en Hartke gebruikt?
  Met de gegevens kan ik dan een box uitrekenen met een programma zoals bijvoorbeeld WinISD (http://www.linearteam.dk/winisd.html)
  Op het volgende forum vond ik ook nog wat info:
  http://www.diysubwoofers.org/cgi-bin...p&msg_num=9143
  Hier werd o.a. gesproken over de JBL 2245 (fs 20hz).

  &lt;img src=images/icon_smile.gif border=0 align=middle&gt;Gerrit&lt;img src=images/icon_smile.gif border=0 align=middle&gt;

 4. #4

  Ingeschreven
  Jan 2002
  Locatie
  1
  Posts
  816

  Standaard

  dat wordt dan wel beetj $$$ als je er vier wilt nemen,.
  waarom moet de fs zo laag zijn, of is dat niet het enigste uitgangspunt?
  ik wil wel helpen zoeken. het budget is? voor 4/1 speaker?
  alvast bedankt!


 5. #5

  Ingeschreven
  Feb 2001
  Locatie
  1
  Posts
  1.018

  Standaard

  Hallo Gerrit,

  Kijk eens op de site van Eminence onder de afdeling gitaarspeakers, of kijk eens bij Celestion of Fane. Allemaal merken die worden toegepast in gitaarversterkers.

  MVG Contour


 6. #6

  Ingeschreven
  Sep 2000
  Locatie
  1
  Posts
  17

  Standaard

  Ik vind zelf een lage Fs belangrijk vanwege mijn 5 snarige bas (lage B 30.9 Hz) Budget niet echt belangrijk, heb gewoon lol in zelfbouw en prijs is uitkomst. Zoek natuurlijk wel iets met de beste prijs-prestatie verhouding.
  Ik heb gisteravind nog even op de site van jbl gekeken (www.jblpro.com). Volgens mij staan hier best leuke speakers tussen, maar moet mij hier ook nog even in verdiepen. Ik hoop in dit forum toch wat suggesties en tips te krijgen.
  We spelen met de band toch vaak ik de kleinere zaaltjes, met een zang installatie (voor zang, blazers en keyboard, 2x 750W) De rest moet zeg maar van het podium afkomen. Ik heb zelfs nog gedacht aan een combinatie van een Karlson met 15" (ik heb nog een Gauss liggen) met een top van 2 of 4 x 10". Maar ik wil de topkast ook alleen kunnen gebruiken. Ja, ik weet het, veel eisen, maar ik heb de tijd en wil proberen om een zo goed mogelijk ontwerp te realiseren.
  Als versterker heb ik een NAD2200 in gebruik. Deze gebruik ik nu gebridged, maar ik kan natuurlijk ook de kanalen splitsen. Mogelijkheden te over, maar ik zoek gewoon een goede oplossing die goed klinkt.
  Voor bas gitaar is het denk ik van belang dat de set in staat is om het frequentiegebied van zo'n 30Hz tot 5 a 7 kHz te bestrijken.
  Gaarne reacties.


  <img src=images/icon_smile.gif border=0 align=middle>Gerrit<img src=images/icon_smile.gif border=0 align=middle>

 7. #7

  Ingeschreven
  Sep 2000
  Locatie
  1
  Posts
  17

  Standaard

  Ik ben nog even met het programma WinIsd aan het spelen geweest en enkele speakers geprobeerd die in de bijbehorende database staan. De speaker Focal 10V515 gaf een prima ontwerp, echter wordt de kast een beetje groot: 460 liter.
  Met een JBL 122A Had ik een iets slechter resultaat (maar 30 Hz ligt op -3dB punt) en de box kan een stuk kleiner: 212 liter. Diverse andere speakers uit het pro circuit gaven allen een slechter reslutaat, hetzij een veel te grote kast, hetzij niet laag genoeg.
  Beide ontwerpen gaan uit van 4 speakers in een reflexkast. Ik kan echter niet vinden wat de SPL van deze speaker is. Iemand?

  <img src=images/icon_smile.gif border=0 align=middle>Gerrit<img src=images/icon_smile.gif border=0 align=middle>

 8. #8

  Ingeschreven
  Jan 2002
  Locatie
  1
  Posts
  816

  Standaard

  als ik me niet vergis, dan heeft marschall,als je het zo schrijft celestion speakers. mijn ex-band speelde met twee 2x12" kasten.
  en die gingen echt knetterhard. maar das geen bas.
  misschien is deze site wel handig....

  http://www.hevos.nl/bassicsnl.html
  Luidsprekers voor gitaar zijn speciaal geconstrueerd zodat ze een hoog rendement hebben en de klappen van de gitaar van stilte naar vol vermogen (attack) kunnen verwerken. Een 100 Watt luidsprekerbox van een normale hi-fi installatie wordt op een 60 Watt gitaarversterker met één accoord of lick opgeblazen!
  In de 60 jaren zijn zodoende diverse radio's door de enthousiaste gitarist opgeblazen. Enkele gerenomeerde luidspreker fabrikanten zijn eminence, fane, en electrovoice. 9. #9

  Standaard

  Het is trouwens marshall..

  Sorry..

  Don't try that at home...

  Michel Tenhage
  Techniek & Realisatie

 10. #10

  Standaard

  Mensen jullie komen al geroepen !!
  Ik wil zelf ook een basgitaar speaker bouwen maar ik kan nergens een tekening vinden. Hebben jullie die wel ? Ik wil ook graag een 4 keer 10 inch.
  Ik dacht dat Gerrit wel een tekening zou hebben omdat jij die ook wil bouwen.

  Als iemand van jullie daar een tekening voor heeft mail me dan op sanderschot@hotmail.com


Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  

Inloggen

Inloggen