J&H Shop - Alles voor op en rond het podium
Pagina 1 van de 2 1 2 Laatste
 1. #1

  Standaard aarding meten?

  Laatst met een gehuurd setje van Grooth audio een bescheiden (maar toch onprettige) oplazer gekregen van de case van het versterkerrack. De verhuurder kende dit probleem niet. Wellicht zou de randaarde van de zaal de schuldige kunnen zijn. Graag wil ik bij een evt volgende keer wat meer te weten zien te komen: Is er een mogelijkheid om met een standaard multimeter te checken of de randaarde van een willekeurige zaal wel kosher is? Of is daar gespecialiseerde apparatuur voor nodig?

 2. #2

  Ingeschreven
  Oct 2003
  Locatie
  1
  Posts
  654

  Standaard

  Meet eens de spanning tussen de 0, fase en aarde. Waarschijnlijk stond er op de een of andere manier spanning op de aarde. Als je dan een versterkerrack aanraakt wat van zichzelf ook geaard is(buiten de app. om) dan kan het wel een gaan prikkelen

 3. #3

  Standaard

  Om aarding te meten bestaan er speciale aardingsmeters. Het merk Voltcraft heeft een redelijk goedkope analoge aardingsmeter in hun gamma.
  Er zijn richtlijnen hoe groot de weerstand van de aarde mag zijn, indien dit niet zo is moet je een nieuwe aardingspen bij in de grond slaan.

  Wel kan je met een Ohmmeter(multimeter) nagaan of je kabel nog heel is.
  exit night into LIGHT

 4. #4

 5. #5

 6. #6

  Standaard

  De stroom die je zelf veroorzaakt is 9 van de 10 te klein om de aardlek te doen springen, hoewel deze eigenlijk daarvoor dient.
  Als je met jezelf ertussen de aardlek kan laten springen, ben je gefrituurd...

  Netfilters bevatten dikwijls condensators tussen fase en aarding. Als deze condensators gaan lekken komt er dus spanning op je aarding te staan. Als je dan de aarding niet hebt aangesloten van de apparatuur, staat er dus spanning op het chassis.

  Van het weekend toch ook 2 verschillende gitaristen gehad die een spanning voelden op de mic. Bij de een was het een chromatic tuner van Behringer, ertussenuit en het was weg. Bij de ander was het ook een effect-doosje.

  Ook opletten met potentiaalverschillen tussen mengtafel en versterkers. Ground lift gebruiken, etc.

 7. #7

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Dikke Foaf Bekijk Posts
  De stroom die je zelf veroorzaakt is 9 van de 10 te klein om de aardlek te doen springen, hoewel deze eigenlijk daarvoor dient.
  Als je met jezelf ertussen de aardlek kan laten springen, ben je gefrituurd...
  Uhm... dan kan je de aardlek dus net zo goed weglaten.

  De aardlekschakelaar is er voor om bij een te grote lekstroom de spanning af te sluiten. Op zich leuk en lekker nutteloos, tenzij die lekstroom via een menselijk lichaam gaat.

  2A door je lichaam is dodelijk (0,5A soms ook al), en vanaf 30mA kan je hart het al behoorlijk lastig krijgen. Een goede aarlek slaat bij iets van 20/25mA af dacht ik, dat is hoog genoeg om een flinke optater te krijgen en je in sommige gevallen niet zelf los te kunnen trekken.

  Dit is natuurlijk in gunstige omstandigheden (denk aan nat lichaam en dus lage weerstand).

  René
  Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet...

 8. #8

 9. #9

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door driesmees Bekijk Posts

  30mA verliesstroomschakelaars worden enkel toegepast in de natte zones van het huis, op andere plaatsen is het een 300mA, in gewone verdeelblokken en ingebouwde zekeringskassen in bv versterkerracks dus ook 300mA
  Het zijn vooral die natte zones waar de ideale omstandigheden als vochtige huid zich sneller voordoen, en waar dus de dodelijke gevallen voorkomen.

  Zelf zou ik altijd 30mA schakelaars gebruiken, dan ben je in ieder geval een stuk zekerder dat je geen levensgevaarlijke klap krijgt.

  René
  Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet...

 10. #10

  Standaard

  Die 30 mA zijn trouwens tegenwoordig ook verplicht in scholen i.v.m. de veiligheid. Heel fijn als je dan de krachtaansluiting van school mag gebruiken voor je licht en geluid... Na een uurtje opstellen lag dan ook de verliesstroom in de school eruit terwijl de 300 mA van de verdeelkast in de zaal helemaal van niets wist. Altijd goed opletten dus! 30 mA is wel echt weinig hoor voor een hoop versterkers en een stapel licht... alles lekt namelijk altijd een klein beetje.
  Beware! To touch these wires is instant death. Anyone found doing so will be prosecuted.

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  

Inloggen

Inloggen