J&H Shop - Alles voor op en rond het podium
 1. #1

  Ingeschreven
  Jan 2001
  Locatie
  1
  Posts
  128

  Standaard Draaien van Minidisk of MP3 verboden?

  Ik dacht dat ik het voor elkaar had.
  Ik betaal BUMA/STEMRA.
  Ik koop AL mijn CDz.
  Ik heb een mp3 speler (M3Po) gekocht.
  Ik maak mp3z van mijn eigen CDz en zet die op de MP3 speler. Vaak heb je maar één nummer van de CD nodig.
  Ik draai lekker makkelijk van mijn MP3 speler en hoef niet al mijn CDz mee te slepen elke avond en ook niet telkens te wisselen.
  Nu is mij ter ore gekomen DAT DIT NIET MAG van de BUMA!
  Je bent verplicht van CDz te draaien en als je MP3 draait of minidisk ben je in overtreding en kan je een boete krijgen. ZELFS AL ZIJN DE ORIGINELE CDz IN JE BEZIT!
  Ik kon dit eerst niet geloven omdat ik bijna iedereen met mini disk zie draaien maar het schijnt toch echt waar te zijn.
  Vraag: Heeft iemand hier al eens mee te maken gehad?

  <img src=icon_smile_clown.gif border=0 align=middle>
  Don't worry, be happy!

 2. #2

  Standaard

  Even een oude koe ophalen...

  Ik kwam deze link tegen: http://www.niehoff.nl/tips/vragen_MP3_antwoorden.htm

  Zal hoop duidelijkheid scheppen.

  Mark

 3. #3

  Ingeschreven
  Aug 2002
  Locatie
  1
  Posts
  1.353

  Standaard

  Als de link het zou doen, dan zou het helemaal top zijn.

  -------------------------------------------------------------------------
  Maar ik heb: AMC CD8, AMC 1100, 2 AMC CVT 2030 (buizen!)
  Sony MDS 503 md speler.
  3 paar Monster interlink 300
  2 Van del Hul bi-wiring speaker kabels (zilver, the cleartrack).

 4. #4

  Standaard

  Bij mij werkt de link gewoon... Maar speciaal voor jouw hieronder de tekst van de website:

  De meest gestelde vragen over de rechten op MP-3 files

  Er bestaat nog veelonduidelijkheid over het gebruik van MP3's in de horeca. Regelmatig krijgen wij vragen van ondernemers hoe het nu precies zit met de rechten op MP3 files. We hebben de meest gestelde vragen geïnventariseerd en deze voorgelegd aan Buma Stemra.

  1. Welke rol spelen Buma, Stemra en de NVPI in relatie tot het gebruik van MP3 in de horeca?
  Buma houdt zich in eerste instantie niet bezig met MP3 in de horeca. Het gaat er bij Buma om dat de rechten voor openbare uitvoering geïncasseerd worden. De manier van vastlegging is momenteel nog niet van belang. Dit verandert echter per 1 januari 2OOl en wordt geëist dat muziek op legale wijze verkregen moet worden. Over de rol van Stemra en de NVPI in relatie tot MP3 in de horeca kan vermeld worden dat beide partijen proberen zoveel mogelijk aanbieders van muzieksystemen met MP3 die geleverd worden aan de horeca onder contract te krijgen.

  2. Wanneer is het gebruik van MP3 in de horeca legaal en wanneer illegaal ?
  Legaal als het via een bestaande leverancier is verkregen die een overeenkomst heeft met de NVPI en de Stemra. Illegaal als het direct van internet gehaald is (Napster bij - voorbeeld) en op een gekochte PC in de horecagelegenheid wordt geplaatst.

  3. Er wordt onderscheid gemaakt in het gebruik van muziek als voor- en achtergrondmuziek in de horeca. Waar ligt precies de grens en hoe gaan de rechthebbende organisaties daar mee om. Eenzelfde bedrijf kan bijvoorbeeld overdag (als dagzaak) en op zaterdagavond (als discotheek) zowel voorals achtergrondmuziek ten gehore brengen.
  De grens is wat Stemra betreft onduidelijk. Het heeft echter vooral te maken met het muziekconcept dat de horecagelegenheid biedt aan een doelgroep. Discotheken en danscafés zijn duidelijk gevallen van voorgrondmuziek, overige horecagelegenheden zijn achtergrond - muziek. De NVPl heeft een andere mening. De platenmaatschappijen willen niet dat NVPI toestemming geeft onder de bestaande achtergrondmuziekvoorwaarden en tarieven. Immers de economische waarde van muziek bij tengehore brengen als voorgrondmuziek is een andere dan als de traditionele achtergrondmuziek. De functie van muziek is belangrijker dan bij achtergrondmuziek. Voor de exploitatie van muziek als voorgrondmuziek (danscholen, aerobicscholen, discotheken e.d.) dient een hogere vergoeding betaald te worden onder een apart contract. Het feit dat de platenmaatschappijen weten dat het anders toch wel (illegaal) gebeurd wordt niet gezien als een geldige reden om het dan maar goedkoop onder de AGM regeling te brengen. Dat wil zeggen, deze vormen van voorgrondmuziek kunnen de platenmaatschappijen niet scharen onder de bestaande AGM regeling.

  4. Horecaondememers betalen toch al Buma/stemra rechten voor het ten gehore brengen van mechanische muziek? Waarom moeten zij dan ook nog apart over MP3 files rechten betalen?
  Een horecaondernemer betaalt, als het goed is, alleen Bumarechten voor het ten gehore brengen van muziek. De muziek moet op legale wijze verkregen zijn, bijvoorbeeld door de aankoop van CD's in de winkel. Dat betekent dat de Stellira (mechanische) rechten ook betaald zijn. Tegenwoordig echter is door de technologische ontwikkeling veel veranderd, wat betekent dat een horecagelegenheid via internet illegaal tracks (op MP3 formaat) kan downloaden en afspelen in zijn/haar gelegenheid. Hierover zijn geen rechten betaald. Daarnaast, als een horecagelegenheid zijn/haar bestaande collectie CD's (of andere geluidsdragers) op MP3 formaat wil zetten, omdat dit makkelijker is qua afspelen, kan vermeld worden dat dit niet mag zonder toestemming van de repertoire eigenaren, de NVPI en de Stemra. Er wordt immers weer een nieuwe vastlegging gemaakt (reproductie/kopie).

  [b]5. Een horecabedrijf die overgestapt is op MP3 heeft alle titels nog wel op cd of plaat in het archief. Heeft hier dus bij de aanschaf al rechten ov

 5. #5

  Ingeschreven
  Aug 2002
  Locatie
  1
  Posts
  1.353

  Standaard

  Thanks

  -------------------------------------------------------------------------
  Maar ik heb: AMC CD8, AMC 1100, 2 AMC CVT 2030 (buizen!)
  Sony MDS 503 md speler.
  3 paar Monster interlink 300
  2 Van del Hul bi-wiring speaker kabels (zilver, the cleartrack).

 6. #6

  Ingeschreven
  Mar 2003
  Locatie
  1
  Posts
  4

  Standaard

  Al eerder in dit topic is er een verwijzing gemaakt naar de site van nikita. Zij hebben in hun voorwaarden staan dat de opdrachtgever verantwoordelijk is voor de bumarechten. middels zijn handtekening gaat de opdrachtgever hier dan mee akoord.
  (waarschijnlijk wel omdat in het discootjes-werk 9 van de 10 opdrachtgevers niet weten wat dit precies inhoud) maar goed dat is een ander verhaal.

  Het Mag in elk geval wel op deze manier van meneer buma!


 7. #7

  Standaard mp3 verboden of niet???

  ik heb mij hierachter geinformeerd bij SABAM.
  Ga je draaien met de originele cd's moet je niets betalen... werk je met mp3 of muziek op de laptop moet je hiervoor een vergunning aanvragen bij SABAM. ongeloofelijk maar dit kost per jaar 250 euro

 8. #8

  Standaard

  Ook geinformeerd of het afhankelijk is van direct gedownloade mp3z of wanneer je ze ript van cd's die in je eigen bezit zijn?

 9. #9

  Standaard

  als het kan.... dan is het vrijwel altijd verboden.

  Als ik ik mijn homestudio voor jou een CD maak zul jij toch de buma moeten laten afrekenen wanneer jij als DJ die CD in een zaal draait.

  Ook al krijg ik er geen geld van, beheert de buma de rechten niet, en draai jij geen enkele andere plaat. De zaalhouder zal afdragen en de buma bestuurders zullen het dan maar helaas in hun eigen zak moeten steken. Ze draaien prima daar trouwens. De bestbetaalde banen in de showbizz zitten bij die organisatie.

  In nederland is het toegestaan voor eigen gebruik MP3´s te trekken van jouw CD. Zodra je ermee voor publiek gaat draaien is dat verboden. In de rest van europa is dat zelfs al verboden voor die eerste kopie. Zelfs de minister snapt dat niet helemaal. Want daarmee laten ze in nederland geld liggen om in hun diepe broekzakken te steken. nu.nl/internet | Voorlichtingsfolder zat fout, maar niet expres

  nu.nl/internet | Thuiskopievergoeding veel te laat bij artiesten
  lekker belangrijk!

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  

Inloggen

Inloggen