J&H Shop - Alles voor op en rond het podium
Pagina 1 van de 2 1 2 Laatste
 1. #1

  Standaard Geluidsisolatie

  Aloha,

  Ik ben net verhuisd en helaas kan ik in mijn nieuwe woning niet meer zo ontzettend veel herrie maken want mijn buren hebben een kleine slapen in de kamer naast mijn aanstaande muziekruimte. Nou vroeg ik mij af of iemand ervaring heeft met het isoleren van een kamer en of dat een beetje goed effect heeft. Wat kan ik zoal gebruiken om te isoleren en wat moet ik vooral wel of niet doen? Is het b.v. handig om die geluidsisolatie van b.v. de Praxis of de Karwei te kopen a Fl. 10 EUR per m2 of werkt dat spul niet echt?

  Groet,
  Eric 2. #2

  Standaard

  Beste Eric,

  Dat spul van de Gamma wat jij bedoelt, werkt natuurlijk altijd, of helpt in ieder geval altijd mee, maar je moet dan ook aan je ramen denken enzo. je deuren in die kamer, en hoe je dat goed geluidsdicht moet krijgen.. tja das moeilijk,

  ik probeer gewoon altijd zo hard mogelijk te gaan en zo ver mogelijk, dit is helemaal nieuw voor me dat I-S-O-L-E-R-E-N.. ik vind het maar een vies woord! <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

  Succes ermee...

  Ps. verbouw je tuinhuis tot muziekhok? idee misschien?

  Anti: ik heb 2 huis-tuin-keuken-cd-spelers en een 2kanaals-2ehands-mengpaneeltje dus ik ben ook een DJ!

 3. #3

  Standaard

  Wij hebben ooit ons repetitiekot es behangen met honderden en honderden eierpaletten. (eierkartons)
  Het effect was dat het wel iets droger klonk in de ruimte, maar echt geluidsdicht isoleren deed het dat echt niet hoor. Dus bespaar je die moeite!
  Een bouwondernemer hier heeft me toen wel vertelt dat die isloatiematerialen die jij beschrijft van die doe-het-zelf winkels wel zorgen voor zeer goede geluidsisolatie. Onze repetitieruimte was te groot om volledig te isoleren, maar bij kleinere ruimte is het 'de' kost nu niet hé.
  Ik heb het al wel als isolatie gebruikt achter piano's tegen een muur waarachter andere mensen wonen. isoleert fantastisch, maar je pianoklank is wel k*t dan hoor ...

  Als het echt goedkoop moet blijven, dan doen van die oude dikke gordijnen het ook wel, maar ideaal kan ik dat weer niet noemen.

  persoonlijk denk ik dat je die kleine altijd wel gaat ambeteren, zet je een serieuze bas open, dan gaan kleinere ruimtes wel es trillen ... dat hou je zo makkelijk nog niet buiten.

  Ik zou zeggen: neem een andere kamer voor je hobby en slaap in die kamer die grenst aan die van die kleine ...

  ____
  Rv.

 4. #4

  Standaard

  Probeer een "zwevende" wand te creeren. Gewoon isolatiemateriaal op je muur plakken, helpt wel een beetje, maar lang niet genoeg. Vooral de lage dreuntonen gaan gewoon via je vloer naar de muur toe, waardoor dit zowat altijd hoorbaar blijft.
  Met zwevende wand bedoel ik dat je de gehele muur namaakt van bijv. hout. De achterkant bedek je met bijv. glaswol, en dit geheel moet je ong. 10 cm van de originele muur neerzetten.
  Heb dit thuis ook, werkt zeer goed, alleen de lage tonen komen er nog steeds door. (zet je speakers op een dikke vilt, rubber of weet ik wat, dit helpt ook al weer een beetje)

  Grtz Herman

 5. #5

  Standaard

  Een voorzetwand (of een koptelefoon!) zijn naar mijn idee idd de enige serieuze opties. Nadeel van het eerste is dat je kamer er in alle richtingen een paar cm kleiner van wordt. (vergeet de vloer niet)
  Onze isolatie is als volgt: buiten -1 steens buitenmuur - 40 mm glaswol - plasticfolie - aluconstructie (40 mm spouw) - 2 X 12,5 mm gipsplaat met ongelijke naden - binnen.
  De gipsplaat is lekker zwaar en houd dus ook nog behoorlijk wat laag tegen. Wij kunnen nu op ongeveer 100 dB draaien zonder overlast bij de buren te veroorzaken.
  Om de acoustiek wat te verbeteren zijn die noppenschuimplaten overigens ideaal, ze helpen natuurlijk ook wel iets isoleren.
  Laatst gewijzigd door -Aart-; 07-05-06 om 11:38.

 6. #6

 7. #7

  Standaard

  Wat wil Eric in zijn muziekruimte gaan doen?
  Drummen?
  Mixen?
  "Normaal" in een luie stoel een lekker stukje muziek luisteren?
  Gitaar spelen

  Want voor sommige dingen zou je een koptelefoon kunnen overwegen, maar voor het meerendeel zou ik toch eerder een locatie buiten het huis zelf zoeken zoals wat eerder genoemd is een garage of schuur.
  Of ergens een ruimte huren, bijvoorbeeld een repetitiehok.

  Een overbuurman van ons heeft een zwevende kamer in zijn woonkamer laten bouwen omdat ie nogal gek was op het enorm hard draaien van muziek als Metallica, misschien een optie? De buurt had er geen last van <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

  Greetz,

  De Mennooo's

  http://www.licht.nl/forum/pop_profil...display&id=146
  Voor het profiel en de sites <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

 8. #8

  Standaard

  Er is een groot verschil tussen materiaal voor geluidsisolatie. En om de akoestiek te verbeteren.

  De beruchte Gammaplaten dienen alleen maar om de reflecties in het hoog te verminderen en helpen totaal niets voor de buren. (Dit zelfde geld voor eierdozen trouwens)

  Er bestaat plaatmateriaal waarmee je geluidsisolatie kan aanbrengen maar dat is zo duur per vierkante meter dat een echte geisoleerde kamer knutselen goedkoper is. Het "officiele" plaatmateriaal passen ze bijvoorbeeld toe in de motorruimte van plezierschepen.

  Op het net zijn erg veel pagina's met bouwinstructies te vinden om in je huis een kamer te isoleren. Je kan overigens pre-fab geluidsdichte cabines kopen in allerlei maten. (soms zelfs tweedehands) Kijk daarvoor bijvoorbeeld op web-pagina's van drummers.

  lekker belangrijk!

 9. #9

  Ingeschreven
  Aug 2001
  Locatie
  2
  Posts
  203

  Standaard

  Als je echt in die kamer je "lawaai" wilt behouden en als je wilt dat de buren er niets van horen, dan zal dat toch niet zo simpel zijn.
  Om het overgedragen geluid te verminderen kunnen verschillende technieken gebruikt worden:
  *geluidsabsorptie
  *geluidsisolatie
  *trillingsdempende materialen
  *trillings isolatie
  *akoestische schermen

  Door geluidsabsorberend materiaal aan te brengen zal er minder reflectie van het geluid op treden en zal het geluid uitdoven. Dit is echter naar gelang het gebruikte materiaal frequentiespecifiek.

  je hebt drie geluidsabsorptiemechanismen:
  *door porositeit
  *reonantiewerking
  *of door membraanwerking

  Als je dat noppensysteem neemt gaat dit inderdaad enkel op de hoge frequenties werken aangezien dit uit poreuze vezels bestaat waarin de geluidsgolven als het ware in vast lopen.

  Ga je met een membraan werken heeft dit dan weer meer effect op de lage frequenties.

  Het is dus niet gemakkelijk om een heel spectrumgebied tegen te houden, of je moest systemen kunnen combineren, maar dan heb je al een dubbele wand nodig waar dat eerst de hoge en nadien de lage frequenties worden tegen gehouden; maar je begrijpt dat het dan al duurder wordt en dat je ruimte verkleint.

  Een resonator wordt bijna alleen bij die schermen naast snelwegen gebruikt, dus dat heeft hier geen nut.

  Nu kan je ook gaan geluidsisoleren.
  Dan ga je der voor zorgen dat echt alle geluid binnen blijft.
  Dit wordt gedaan door tegen de buitenwand van dr ruimte een speciale rubberen plaat te bevestigen. Deze is maar een goeie halve centimeter dik, maar die reflecteerd wel 100% van de geluidsgolven. Daartegen wordt dan een plaatstaal of plesterplaat geplaatst met daartegen langs de binnekant absorberend materiaal.
  Grote voordeel is dat je buren onmogelijk nog iets kunnen horen.
  Grote nadeel is dat die rubberplaat ongelooflijk veel geld kost.
  Plus dat al het geluid naar jou wordt gereflecteerd dus kan je geluid binnen wel eens raar gaan klinken.

  Dan is er nog de laatste mogelijkheid en dat is dat je de kamer gaat isoleren op trillingen.
  Dit is dan weer vooral op lage tonen gericht. Maar wanneer je de kooi dan gaat geluidabsorberen dan is dat ook opgelost.
  Dit is alleen niet zo simpel te maken aangezien je eigelijk een kamer gaat maken binnen je kamer. Deze binnenste kamer staat dan vaak op veren of op kurk. Heeft ook een dubbele deur en dergelijke. Maar je ziet dat hier weer een prijskaartje aanhangt. en je ruimte wordt aanzienlijk kleiner.

  Ik heb in zo'n kooi geweest in de unif van Leuven en ik moet zeggen dat dat ongelooflijk werkt. Je kon in die kooi een ontploffing laten doorgaan en daar buiten tegen de deur gaan hangen en er niets van horen. Maar ja, dat is op en top onderzoekmateriaal en dan ook nauwelijks te betalen.

  Wat misschien nog een idee is om te doen is zoals men vroeger deed om geluidsisolatie toe te passen. Men bracht loden platen of folie aan in of tegen de muren. Door de zware kernen gaan de geluidsgolven hierop uitdoven. Alleen jammer dat het nogal giftig is<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

  Juce


 10. #10

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  

Inloggen

Inloggen