J&H Shop - Alles voor op en rond het podium
Pagina 1 van de 4 1 2 3 4 Laatste
 1. #1

  Ingeschreven
  Apr 2007
  Locatie
  1
  Posts
  22

  Standaard Graag informatie over aanschaf PA systeem

  Geachte mensen,


  Geruime tijd surf ik al rond op dit forum, op zoek naar informatie om meer duidelijkheid te krijgen voor de aanschaf van een PA Systeem.

  U dient wel even te weten dat ik een volkomen leek ben op audio techniek en nog heel veel moet en wil leren. Het kan dus zijn dat u als doorgewinterde techneuten soms rare dingen in mijn teksten zult tegen komen. Dit heeft echter alleen te maken met mijn onkunde en leerproces.

  Wat wil ik nu graag?
  Wel, ik zou mij graag een eigen PA systeem aanschaffen. Hiervoor heb ik een budget van ongeveer EURO 3000,-.
  Wat is de bedoeling?
  De bedoeling is het om een syteem aan te schaffen welke ik kan gebruiken voor het afspelen van CD's in combinatie met live-zang. Soms moet ik er ook een systeem op aan kunnen sluiten voor twee wienerarcordions. De ruimtes welke ik in gedachten heb zal ongeveer 1,1/2 de ruimte zijn van een gemiddelde gymzaal (kleine feestzaal). Tot slot wil ik dezelfde apparatuur gebruiken voor op een praalwagen tijdens de jaarlijks terugkerende carnavalfeesten.
  Wat had ik in gedachten?
  Uiteraard heb ik links en rechts al eens geinformeerd en toen zijn de problemen begonnen. Je wordt als leek met zoveel zaken geconfronteerd en met zoveel afkortingen om de oren geslagen dat ik het even niet meer weet. Ik dacht in eerste instantie aan 4 actieve full range boxen van zo rond de 400 watt RMS. Een mooie goede live-mixer met minimaal 8 kanalen voor microfonen, 4 stereo ingangen en het liefst met een eigen effecten-generator. Daarbij wilde ik graag (voor het begin) 2 draadloze microfonen hebben. Dan uiteraard nog wat standaards voor de boxen en microfonen. Tot slot nog wat bekabeling.
  Merken en kwaliteit!
  Als je vervolgens op onderzoek uit gaat kom je er al snel achter dat de gemiddelde audio-zaak gebrandt is om je flink in de beurs te treffen. Verkopen staat daar uiteraard hoog in het vaandel. Als leek ben je snel geneigd gelijk te geloven wat die mensen je vertellen. Dus nu ben ik verder gaan zoeken en heb al veel mensen gesproken. Doch echt duidelijker is het er niet op geworden!! Lehm, Mackie, JBL, DAP en noem maar op. Het wordt me een beetje te gek.
  Wat snap ik (een beetje) ?
  Ik begrijp heel goed dat het apparatuur zeer kostbaar is en dat je in kwaliteit zult moeten inboeten als het budget niet echt toereikend is. Maar ik vraag me wel af of ik met mijn budget een eindje kan komen. De kwaliteit hoeft niet TOP te zijn. Het moet wel enigzins netjes te noemen zijn. Met andere woorden, met de voetjes op de grond blijven. In mijn keuze ben ik al afgestapt van DAP boxen omdat dezen toch wel redelijk slecht blijken te zijn (DAP K115A). In gedachten heb ik nu de Lehm. . Maar dat is gelijk al een verschil van ruim EURO 1000,-. Best heftig dus..

  Wie kan mij een beetje wegwijs maken in de wereld van de PA techniek en de daaraan verbonden kostbare inversteringen???

  Vergeet aub niet dat u het met een leek te doen heeft.

  Met vriendelijke groet,

  Celles

 2. #2

 3. #3

  Ingeschreven
  Apr 2007
  Locatie
  1
  Posts
  22

  Standaard reactie

  Beste Moderator,


  Natuurlijk begrijp ik dat de mensen op dit forum niet alles kunnen weten. Toch hoop ik wel een beetje licht in de zaak te krijgen door er met meer mensen over te praten die in deze materie zitten.

  Dank voor uw reactie.


  Celles

 4. #4

  Standaard

  Kan je even meer in detail treden over de purpose van het setje?
  Is het meer voor disco-gebruik?
  Of meer voor live optredens-gebruik?
  Wat met monitors voor de muzikanten? Hoeveel monitors?
  Wil je deze ook vanaf je mengtafel sturen?
  Moet het alles in 1x zijn? Of kan je nu 3000euro investeren in een gedeelte en later extra geld investeren?
  Je kan uiteraard alles van lem en dap kopen en dan heb je wellicht alles voor 3000euro, maar goedkoop is ook duurkoop.

  Kijk even rond 2e hands, je kan goeie deals doen, maar je moet soms in stukken kopen of wachten op de goeie deal.

  Je zal voor elk deel van je installatie een kleine studie moeten doen.
  De mengtafel bijvoorbeeld: digitaal/analoog?
  Analoog zou ik zeggen Musikhaus Thomann Cyberstore -
  Digitaal zou ik zeggen Yamaha 01v

  Bedenk ook dat je met een budget-fullrange box van 400Wrms nooit een goede klank gaat bereiken. Denk dan eerder aan een 2-weg systeem met aparte kasten voor bas en hoog.

  Denk er ook aan dat vooral de geluidset de grootste kost zal zijn, daarna de mengtafel, daarna de diversen.

  Wat met toekomst? Beter je tafel nu al groot genoeg voorzien (meer kanalen) dan in de toekomst te krap te zitten.

  Je kan misschien in je TS een wishlist bijhouden met een totaalrekening om het topic overzichtelijk te houden.

  Mooie TS voor een beginner trouwens.
  Laatst gewijzigd door Dikke Foaf; 09-04-07 om 18:48.

 5. #5

  Standaard

  Ik raad aan voor minder een degelijke beginnersset te halen. tapco tafel+tweedehands rcf/jbl/ev powered top op palen plus een powered sub.

  En dan bij carnaval bij te huren.
  lekker belangrijk!

 6. #6

  Ingeschreven
  Apr 2007
  Locatie
  1
  Posts
  22

  Standaard Beste dikke FoaF en showband

  Hartelijk dank voor uw reactie,

  Eigenlijk dacht ik inderdaad een eenmalige investering te doen. Dat er later wel iets bij kan komen lijkt me wel oké. Maar dan denk ik eigenlijk over simpele zaken zoals een extra microfoon of dergelijken.

  Wat meer purpose? ik zal trachten nog iets uitgebreider te zijn. Ik denk dat wat ik wil meer richting disco gaat dan echte live optredens. Hoewel er zo hier en daar wel gezongen zal worden. Soms soundmix en soms echt live. Ik organiseer wel eens een gezellige avond voor senioren. Dat gebeurd altijd pro-deo. Zuiver om die oude mensen een leuke avond te bezorgen. Dan gebeurd het wel eens vaker dat er gezongen zal worden door niet commerciele artiesten. Mensen die dit ook voor hun lol doen.
  Verder wil ik het systeem gebruiken om simpelweg gewoon wat muziek te draaien. Geen hard-core of boem-boem muziek. Meestal zal het wat Nederlandstalige smartlappen en Duitse Slagers zijn. Tot slot, ik heb dan eenmaal een eigen systeem, zou ik het graag voor de optocht tijdens carnaval willen gebruiken op een praalwagen.

  Huren kan natuurlijk, dat hebben we ook altijd gedaan. Doch ook die bedragen liegen er niet om. Vandaar dat ik dacht het systeem straks ook voor dit doel te gebruiken.

  Ik besef natuurlijk, gezien de prijzen, dat veel merken verschrikkelijk duur zijn. Mackie en JBL zijn daar twee voorbeelden van. Doch deze merken worden overwegend door de "prof" gebruikt. Wellicht is dat toch echt een beetje te hoog gegrepen. Ik wil dus duidelijk niet in zee met SKYTECH bijvoorbeeld. Het is me wel duidelijk geworden dat dit werkelijk echt heel slecht materiaal is. Maar er zal toch ook wel een middenweg zijn tussen de Skytech en de Mackie bijvoorbeeld....

  Lem hoor ik heel veel bij audio bedrijven, doch vreemd genoeg niet erg veel op forums... Ze worden tenminste niet echt ondersteunt.

  Monitors is weer een verhaal appart. Ik begrijp dat het wenselijk is voor een zanger zich zelf goed te kunnen horen. Ik denk dan dat een simpele monitor moet kunnen volstaan. En ja, het is fijn als je dat via een mengpaneel kan sturen.

  Hmmmm, mij bekruipt het nare gevoel dat ik de lat toch wel hoog dreig te leggen als je dat afspiegeld naar mijn budget..

  Meerdere delen geluidsboxen??? Tja, ik dacht dus aan 2 way full range boxen (15"). Maar jullie spreken natuurlijk over gescheiden boxen zoals hoog,mid en bass. Tjonge het wordt nog een heel karwei om iets leuks te vinden. Lastig is natuurlijk ook nog dat ik vrijwel geen verstand van een PA systeem heb. Ik ben met twee zaken tegenlijkertijd bezig. Ik probeer mij de achtergronden (techniek) meester te maken en anderzijds een systeem aan te schaffen. Erg lastig. Ik had het me simpeler voorgesteld.

  Vandaag heb ik me ook een boek besteld over de PA techniek.
  PA techniek + CD rom van M.Ebner (isbn10:9053811680). Hier hoop ik ook wat meer uit te leren... In de tussentijd zoek ik me wezeloos op internet naar informatie en lees me een ongeluk op dit forum. Heerlijk om te doen en zéér leerzaam.

  Ik hoop dat mijn bedoeling iets duidelijker is overgekomen. Nogmaals mijn hartelijke dank aan jullie voor de reactie..

  Groet,
  Celles

 7. #7

  Standaard

  Als het meer naar disco toepassingen gaat kan je eens kijken naar mackie srm350/450 (deze zijn eventueel ook als monitor inzetbaar) met als mixer een mackie vlz.

  Weet dan wel dat de VLZ meer een live mixer is dan een dj mixer.
  Eventueel kan je hiervoor extra een dj mixer bijv. een Rodec MX180 of gelijkaardig/goedkoper aanschaffen. De uitgang van de Rodec stuur je naar een stereo ingang op de Mackie VLZ. Voor disco toepassingen gebruik je dan je rodec en voor eventuele karaoke gebruik je dan de micro ingangen van de VLZ.
  Bij de mackie srm kan je achteraf ook nog een sub (swa reeks) aanschaffen als het geluid niet toereikend blijkt.
  Zeker als je van senioren spreekt, hoeft het allemaal niet loeihard te zijn en kom je hier wellicht wel mee toe.

  De prijzen van bovengenoemde zijn denk ik toch wel de richtprijzen voor ietwat deftig materiaal.
  Goedkoper kan ook altijd, maar dan lever je echt in op kwaliteit, gebruikte speakers, gebruikte faders, service, gebruiksgemak, doorverkoopwaarde, etc.
  Alle bovenstaande zijn ook soms 2e hands te vinden, doch opletten dat je dan geen afgeleefd of kapot materiaal koopt.

  De meeste dingen die je van LEM audio tegenkomt zijn net als DAP, Limit, the T.Box, HK, etc. goedkope afkooksels van elkaar.
  De 'grotere' systemen van LEM zijn zonder twijfel beter, net als HK audio. Wellicht zit je dan ook boven de Mackie SRM's wat betreft klankkwaliteit, maar dan zal je de prijs ook weer zien omhoog schieten.
  HK audio is ook zo'n merk dat grote rommel heeft, maar de duurdere sets zijn dan weer best te pruimen.
  Laatst gewijzigd door Dikke Foaf; 09-04-07 om 20:09.

 8. #8

  Ingeschreven
  Apr 2007
  Locatie
  1
  Posts
  22

  Standaard Beste Dikke FoaF

  Wederom dank voor je informatie. Je slaat me nu even met typenummers en ervaringen om de oren. ik ga dat rustig even bekijken en opzoeken.

  Ik waardeer deze informatie enorm. Dank je wel.

  Groet,

  Celles

 9. #9

  Ingeschreven
  Oct 2006
  Locatie
  1
  Posts
  291

  Standaard

  Als je iets wil tussen Skytech en Mackie in dan zou ik toch nog eens goed naar DAP kijken, in plaats van het zomaar af te schrijven. Het schijnt zelfs zo te zijn dat een SRM450 het nog lastig krijgt tegenover een X-15.

  Moet ik echter bekennen dat ik zo geen idee heb wat je prijsvoordeel is van zo'n DAP setje (speakers+amps) tegenover een setje Mackie (misschien is er zelfs wel geen prijsvoordeel meer).

  Maargoed, dit alles maar om aan te geven dat de serieuse series van DAP misschien nog wel steeds te snel aan de kant worden gezet.

 10. #10

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door celles
  Wederom dank voor je informatie. Je slaat me nu even met typenummers en ervaringen om de oren. ik ga dat rustig even bekijken en opzoeken.

  Ik waardeer deze informatie enorm. Dank je wel.

  Groet,

  Celles
  Kijk, dit is leuk, iemand die informatie waardeerd, als je nu nog even jou profiel invuld wordt het nog leuker, dan weten wij ook met wie wij ( forumleden ) aan het forummen zijn
  sis
  Fulltime freelance muzikant, producer , componist.

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  

Inloggen

Inloggen