Even een stukje over de keuze van een versterker voor een luidspreker.

NB: dit geldt voor professionele apparatuur.

Hoveel Watt kan een luidspeker hebben? Dat hangt af van de thermische en mechanische belastbaarheid van de drivers en het crossover (bij passieve luidspekers). Dit is echter niet echt een praktisch antwoord. In de praktijk hangt het af van het soort materiaal (=signaal). Bevat het signaal veel pieken, veel lage of juist hoge frekwenties? De echte vraag die gesteld moet worden is niet wat is de belastbaarheid van de luidspreker. Maar wat is het optimale versterkervermogen voor een luidspreker?

De vuistregel voor het optimale versterkervermogen is twee keer de RMS belastbaarheid van de luidspreker. Dit is een vuistregel en dus geen strakke eis. Het optimale vermogen ligt tussen de 1.5 en 3 keer de RMS belastbaarheid.

Voorbeeld: een luidspreker heeft een belastbaarheid van 200W RMS. Twee keer deze waarde is 400W. Het optimale versterkervermogen voor deze luidspreker ligt tussen de 300W en 600W. Meer vermogen is overbodig en bij minder vermogen bestaat gevaar van beschadiging van de speakers door clippen.

Bij clippen wordt het signaal afgekapt: er ontstaat een soort gelijkspanning. Hier kan een speaker heel slecht tegen. Grote kans op doorbranden, zeker bij hogetonen speakers.

Verklaring:
De meeste audio signalen hebben hebben pieken die 10 dB (of meer) hoger liggen dan de RMS waarde. Als de versterker zo wordt ingesteld dat hij net niet clipt bij die pieken, dan zal de gemiddelde (RMS) waarde liggen op de helft van de RMS belastbaarheid van de luidspreker. De pieken worden onvervormd weergegeven. De luidspreker zal met gemak de pieken aan kunnen. Bij de bepaling van de RMS belastbaarheid wordt immers gebruik gemaakt van een signaal met pieken van 6 dB boven de RMS waarde.

Suc6