Hallo:
Omdat het vehaal over versterkers voor de Mach set wat lang werd heb ik er maar een apart onderwerp van gemaakt.
Ik ben dus even in de boeken gedoken en ben daar dus wel wat wijzer van geworden.
Het rendement van speakers wordt dus gemeten door een sinusgolf van 1000 Hz en een vermogen van 1 W op de speaker te zetten en dan op 1 m afstand de geluidsdruk te meten.
Echter bij luidsprekerboxen wordt er niet een vermogen van 1 W op gezet, maar een spanning van 2.83 V, wat dus betekend dat er bij een parralelschakeling van speakers een hogere stroom loopt en het systeem dus meer vermogen opneemt.
Bij stacken van meerdere laagweergevers krijg je door de acoustische koppeling het vreemde verschijnsel dat de eigenresonantie van de speakers lager wordt, waardoor de laagst weer te geven frequentie dus eveneens lager wordt.
De eigen resonantie van een speaker is door de fabrikant gemeten zonder kast en is te verhogen of te verlagen onder andere door inbouw in een kast, vergelijk dit maar eens met een gitaarsnaar, die resoneert op een bepaalde frequentie die afhankelijk is van de spanning die op de snaar staat.
Een basreflexpoort heeft als taak om puur door acoustische koppeling te zorgen dat de energie van de achterzijde helpt de systeemresonantie te verlagen, zo werkt dus ook het principe met stacken van luidsprekers.
Je verlaagt de resonantiefrequentie van een speaker door te zorgen dat er de juiste kast omheen zit, dan heeft die complete speakerkast dus weer een eigen resonantiefrequentie en als je dus meerdere speakers clustert dan krijg je dus weer een nieuwe systeemresonantie die lager kan liggen dan die van de afzonderlijke weergevers.
De tussen afstand tussen de speakers is hierbij niet kritisch door de lange golflengte van het laag gebied, een toon van 50 Hz heeft een golflengte van maar liefst 6.6m.

Gegroet: Sander