J&H Shop - Alles voor op en rond het podium
 1. #1

  Ingeschreven
  Apr 2001
  Locatie
  1
  Posts
  6

  Standaard Symmetrie of nie

  Kan een van de geleerde LJ's mij vertellen waarom er altijd (bijna altijd) symmetrie is bij een lichtshow???
  Is een standaard regel of puur gewoonte?
  Piebe doet het nie! (piebe is een voor mij bekende LJ)
  Wim

  Big, Bigger, ME !

 2. #2

 3. #3

  Ingeschreven
  Jan 2001
  Locatie
  1
  Posts
  128

  Standaard

  Geldt dat ook voor kleine opstellingen? Ik bedoel, ik heb twee barren en op een daarvan een Mushroom gezet. Nu stond ik net op het punt om een Derby voor de andere te kopen totdat ik dit topic las! Is dat helemaal fout? Ik dacht dat het wel leuk was om af te wisselen. Tis voor een kleine zaal!

  Misschien een domme vraag hoor, maar ik heb van geluid al geen verstand, laat staan van licht!

  Always look on the BRIGHT side of life!<img src=icon_smile_shy.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_blush.gif border=0 align=middle>

 4. #4

  Ingeschreven
  Oct 2002
  Locatie
  1
  Posts
  272

  Standaard


  Ik ben ook voor symmetrie.
  Gewoon omdat het meestal makkelijker is, en ik vind het mooier uitzien. Das een kwestie van persoonlijke smaak.<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
  Maar volgens mij zit er bij die show van Idols ook geen symmetrie in zo te zien..

  Grz!<img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>

  B
 5. #5

  Standaard


  De oplettende kijker zal duidelijk worden, dat er ook bij a-symetrische ontwerpen een zekere symetrie valt te ontdekken... D.w.z. in het gebruik van de armaturen. De plaats van de armaturen kan daarbij dus wel a-symetrisch zijn. E.a. uitgaand van een symetrische buhnebezetting. Is de buhnebezetting zelf al a-symtrisch - denk aan b.v. TMF awards - dan zal een mix optreden van a-symetrisch en symetrisch. Er komt dus iets meer kijken bij het ontwerpen van lichtsets... :-)

  groetjes van Hans Graafmans, Project manager Flashlight Rental


 6. #6

  Ingeschreven
  Jun 2001
  Locatie
  1
  Posts
  2.155

  Standaard

  citaat:
  Geldt dat ook voor kleine opstellingen? Ik bedoel, ik heb twee barren en op een daarvan een Mushroom gezet. Nu stond ik net op het punt om een Derby voor de andere te kopen totdat ik dit topic las! Is dat helemaal fout? Ik dacht dat het wel leuk was om af te wisselen. Tis voor een kleine zaal!
  Denk niet dat er iemand gaat komen zeuren dat je niet symmetrisch bezig bent, voor kleine drive-in shows heeft wel / niet symmetrisch werken weinig tot geen invloed denk ik. Voornamelijk omdat je publiek komt om te dansen feest te vieren, en aan de lichtshow weinig aandacht zullen besteden. Voor de wat grotere dingen wordt het pas belangrijker, maar ook dan zul je zien dat je vanzelf rechts gaat ophangen wat er aan de linkerkant ook hangt (met misschien wat nuance verschilletjes). En ik denk (verbeter me als het niet zo is!) dat echt a-symmetrisch werken pas weer interessant wordt als je show een groote aanneemt waarop je ruimte gaat krijgen om met dat soort dingen te spelen. Mede door het ruimte aspect is het dan veel minder storend (en misschien zelfs een beetje vanzelfsprekend) dat er rechts iets anders hangt dan links.
  Ik volg dit onderwerp in ieder geval met veel interesse en denk dat ik me er voor een (lang) tijdje nog maar niet aan ga wagen. Zou niet eens weten hoe ik moet beginnen en met symmetrisch werken lijkt het tenminste nog ergens op <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>.

  Even een vraagje toegevoegd: als je kijkt naar een lichtshow waarbij bijvoorbeeld aan de linkerkant een cirkeltruss hangt met wat MH's (symmetrisch geladen om het zo maar even te noemen) en rechts daarvan een carreetje met wat licht erin... spreek je dan van een a-symmetrische show? In feite zijn het gewoon 2 symmetrische showtjes die naast elkaar hangen, waarbij je effecten natuurlijk kan combineren. Hoe definieren jullie precies het a-symmetrische karakter van een lichtshow?

  De groeten, Jasper

  * lichtnicht, roadie, drive-in dj, student... kheb t maar druk mee <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle> *

 7. #7

  Ingeschreven
  Mar 2003
  Locatie
  1
  Posts
  2

  Standaard

  Ik werk in theater en werk veel a-ssymetrisch , het standaard tegenlicht moet wel symmetrisch zijn , daar je dan een egale verdeling krijgt over het speel oppervlak . De artiesten licht ik in een 3-punt's belichting uit . Bv. een artiest dat aan de jardin(stage-left) staat zal ik uitlichten in tegenlicht met 2 profiels (eentje van recht achter hem en dan eentje van volledig de andere kant , wel opletten met invalshoek ) en dan nog een profiel van in het front (op 40 of 50% afhankelijk van het type spot en lamp . Als je dan de andere artiesten ook zo uitlicht krijg je een prachtig beeld .


 8. #8

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  

Inloggen

Inloggen