J&H Shop - Alles voor op en rond het podium
Pagina 1 van de 5 1 2 3 4 5 Laatste
 1. #1

  Ingeschreven
  Jan 2001
  Locatie
  1
  Posts
  757

  Standaard DMX of Ethernet

  Nu we toch zo in de DMX-sfeer zitten. Van een collega met connecties bij flashlight hoorde ik dat ze daar helemaal wild zijn van Ethernet. Weet iemand hier daar iets van? Zou best makkelijk kunnen zijn, nix dmx-addressen, gewoon IP-adressen.
  Reageer ze maar, ik ben benieuwd


  Greetz,
  Dave

 2. #2

  Standaard

  Hoi,


  oud onderwerp...

  eens kijken hoe het er nu mee staat...


  Op de nieuwe console van Martin en R&D-International (de Maxxyz dus) zijn ook ethernetaansluitingen voorzien en deze zijn uitgevoerd met UTP. Er worden wel speciale connectors toegepast (van neutrik). Het ziet er uit als een standaard UTP-stekker in een metalen ronde behuizing van een xlr-stekker. (kijk maar eens op www.neutrik.com)


  Groetjes,

  Wouter

 3. #3

  Ingeschreven
  Dec 2001
  Locatie
  2
  Posts
  944

  Standaard

  Waar we dus over spreken is ACN (Advanced Control Network). En waar het voor zou moeten dienen is full-duplex verbindingen. Dit betekent dat een fixture data kan ontvangen, maar er ook kan versturen. DMX-512 is maar half-duplex.
  En inderdaad, in den beginne was het de bedoeling om met de 5-polige fiches zogezegd 2 lijnen te hebben, 1 (zoals nu gebruikt) om data te verzenden naar de fixture en 1 om data terug te ontvangen van de fixture. Maar er is nooit een norm of algemene ontwikkeling geweest, dus de 5polige dmx is nooit van de grond gekomen. één van de grote oorzaken hiervan is ook, denk ik, dat gewooonweg een 5polige stekker niet zo robuust is en veel sneller zal breken.
  Maar de laatste jaren is men dus bezig een nieuw protocol te ontwikkelen (ook al omdat er maar 512 'kanalen' op 1 dmx lijn kunnen) dat veel algemener en veel meer uitgebreid kan worden.

  Het protocol dat men zou gebruiken is inderdaad TCP/IP. Maar...En nu komt het...TCP/IP is niet zomaar een simpel protocoletje zoals dmx waar je nu en dan het juiste signaaltje uitneemt. Hiervoor heb je al in iedere fixture RAM nodig, en een CPU...

  Volgens mij zal het nog een 3/4 jaar duren eer ACN DMX volledig verdrongen heeft.

  Maar de mogelijkheden zijn dan natuurlijk heel groot...
  De spots zullen dan elk een eigen IPadres hebben (met een vast MAC adres). Volgens mij zal de IPlayer niet volledig hetzelfde opgebouwd zijn als die gebruikt voor internet/ethernet. Ik denk dat de pakketjes wat anders zullen opgebouwd zijn met alleen maar nuttige informatie.

  Maar helaas, een overkoepelnde organisatie die dit in de hand heeft bestaat niet, en ik denk dat men daar beter eerst wat zou aan doen, en dan het protocol uitwerken als standaard. De R&D kosten zullen dan ook heel wat minder zijn.

  Waar er nu in het algemeen over gesproken wordt, zoals bij HOG en MAXXYZ is wel totaal niet dit protocol. Dit zijn gewoon 2 ethernet aansluitingen, net als je zou 2 netwerkkaartjes in je pc steken. Deze zijn gelinkt met een gewoon TCP/IP protocol en kunnen dus (net als pc's) gelinkt worden, bvb om 2 tafels te verbinden...Ook kunnen hiermee DMX-universes gebouwd worden. Het komt er dan gewoon op neer om DMX niet rechtstreeks te verzenden van tafel naar fixture, maar om eerst via ethernet naar een box in de truss te gaan, waar je de verschillende dmx lijnen hebt (die dan als gewoon DMX werken).
  Dit is dus totaal geen nieuw protocol, dit heeft maar 2 functies die zoals hierboven beschreven zijn:Linking en DMX-universes. De snelheid hiervan is ook de gewone 10/100Mbit.
  Onder linking is ook te verstaan een verbinding met het internet of met rechtstreeks via een LAN met een laptopje. Hiermee kunnen dan updates uitgevoerd worden, shows ingeladen en opgeslagen worden. Een 'live' verbinding zou ook mogelijk zijn, zodat je paneel via Internet van overal ter wereld zou kunnen bedienen.
  ...Kan ik dan toch eindelijk gewoon van thuis in mn luie zetel licht doen <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>


  Enne, een fullduplex verbinding over 3aderige kabel is onmogelijk. Hiermee kan alleen data verzonden worden naar de spots...

  Markske


 4. #4

  Standaard

  Hey Marske
  Wat jij kent als "ACN (Advanced Control Network)"
  Ken ik ALC (Advanced lightning control) Systems.

  Flashlight TS heeft de [u]Portall</u>

  De Portall is de interface van DMX naar ethernet.
  Errug makkelijk in gebruik door het display en de power-over-lan voeding
  Die Portall heeft drie galvanische gescheiden DMX in en uitgangen
  die in elke mogelijke configuraties over het netwerk te routen te zijn.
  Elke virtuele DMX input (universe) kan een eigen naam krijgen welke automatisch bij de bij horende uitgangen op het display verschijnt.
  Iedere uitgang heeft de mogelijkheid om meerdere DMX universes met elkaar te mengen.
  Dit t/m 3 verschillende universes volgens, naar keuze, HTP, LTP of Priorty Protocol.

  Het aansluiten van de Portall is eigenlijk wel makkelijk <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle> ; de voeding loopt via het netwerk, power-over-lan, voor de portall is zo geen aparte 230V aansluiting meer nodig.
  De behuizing is geschikt voor portabele en vast gebruik.
  Door de neutricon ethernet connector is een dergelijke en betrouwbare netwerk verbinding te maken.

  SPECS.:

  ethernet 10baseT aansluiting
  3keer input+ 3keer DMX output volgens USITT1990 (wat dat ook mag zijn)
  Grafisch display 160keer160 pixeltjes
  Uitschakelbare BLACKLIGHT <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
  power-over-lan volgens IEEE 802.3AF
  behuizing (dacht iets van metaal)
  afmeting 170keer140keer55 mm
  TCP-IP protocol
  Neuterik ethercon connector
  errug sterke RISC processor. 5. #5

  Ingeschreven
  Apr 2001
  Locatie
  1
  Posts
  76

  Standaard

  Mhhz ivm da ehernet, kunne ze gewoon nie overschakelen op DHCP, fixtures vragen een ip adres aan bij de console, console stuurt de juiste informatie terug (ip adres gateway e.d) waarop de fixtures zich dan kenbaar maken aan de console, soort plug & play systeem :-)


 6. #6

  Ingeschreven
  Dec 2001
  Locatie
  2
  Posts
  944

  Standaard

  Ik denk niet dat het de bedoeling wordt dat iedere scan of movinghead een laptop wordt...Om Dynamic Host Configuration Protocol te kunnen gebruiken heb je alweer een pak meer hardware nodig. Natuurlijk zou dat het ideale systeem zijn, waarschijnlijk ook wel haalbaar, maar nog wel toekomstmuziek. De basis blijf TCP/IP, en daarbovenop kunnen dan later layers als DHCP bijgevoegd worden.

  Markske


 7. #7

 8. #8

  Standaard

  Hallo,

  De bestaande terugmeldingssystemen maken gebruik van het tweede paar in de door DMX voorgeschreven standaard. Wie driepolige stekkers gebruikt kan daar nooit gebruik van maken, zoals movinghead terecht opmerkt. Over ethernet : er is een vrij toegankelijk protocol(ART-NET) dat door meer en meer fabrikanten wordt geadopteerd en dat door USITT als standaard zal worden aangenomen. Je kan er op onze site bij Artistic Licence informatie in het Nederlands over vinden. Een van onze mensen heeft een uitgebreide studie gemaakt en kan alle vragen via mail beantwoorden.

  Groet

  Long time since I met Marianne Faithfull

 9. #9

  Ingeschreven
  Dec 2001
  Locatie
  2
  Posts
  944

  Standaard

  citaat:
  Over ethernet : er is een vrij toegankelijk protocol(ART-NET) dat door meer en meer fabrikanten wordt geadopteerd en dat door USITT als standaard zal worden aangenomen. Je kan er op onze site bij Artistic Licence informatie in het Nederlands over vinden.
  Mhmmm, Art-net is een protocol ontwikkeld door de aangehaalde firma, maar ik heb nog niks van Usitt gehoord waarin ze dit protocol als standaar zouden overnemen...Wat ik wel weet is dat dit protocol en de daarbijhorende toestellen door jullie verkocht worden. Martin heeft een tiental jaar geleden ook hun eigen protocol ingevoerd (beetje als dmx, maar andere adressering) en het is ook nooit als standaard gekomen, alleen de mensen die het toen kochten mogen nu extra kosten doen om het op gewone dmx te kunnen gebruiken.
  Wat ik wel weet is dat ACN (waar ik over gesproken heb, en wat trouwens al bestaat als norm:ANSI BSR E1.17 standard) in ontwikkeling is bij ESTA (Entertainment Services and Technology Association). Het gaat hier niet om een bedrijf met winstoogmerk...En ik denk dat dat al een groot verschil is. En het aangehaalde ART-net zit nogaltijd met het feit dat alles in dmx "gedacht" wordt. Kortom, ik denk dat we gewoon een standaard moeten afwachten, en niet zomaar in het wilde weg beginnen zeggen dat wat juist wij hebben dat dat de standaard zal zijn...

  Markske


 10. #10

  Standaard

  Dag Markske,

  Heb ik ook niet zo gezegd, dacht ik toch. Bovendien is Art-net echt wel publiek en door ondertussen 50 fabrikanten aangenomen. In tegenstelling tot wat bvb. Strand doet. Bovendien, om op je echte vraag te antwoorden : Art-net is ACN compliant.

  Groet  Long time since I met Marianne Faithfull

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  

Inloggen

Inloggen