J&H Shop - Alles voor op en rond het podium
Pagina 1 van de 2 1 2 Laatste
 1. #1

  Ingeschreven
  Sep 2003
  Locatie
  1
  Posts
  196

  Standaard tik bij aan/uitzetten laser en rookmachine

  Hoi,

  Afgelopen zaterdag hebben we onze nieuwe laser in gebruik genomen. Nu bleek dat bij het aan en uit zetten via een schakelpaneel er een enorme tik door de speakers te komen. Het vreemde is dat eerder een moonflower door deze zelfde schakelaar werd geschakeld welke geen probleem gaf. Natuurlijk hebben we op allerlei manieren geprobeerd de laser van stroom te voorzien. Licht en geluid is bij ons al gescheiden. Tenslotte hebben we via een verlengkabel van 25 meter de stroom zo ver mogelijk uit de buurt gehaald en toen viel het tikken mee, maar was nog niet geheel weg. Even later bleek ook de rookmachine een tik te veroorzaken als via de afstandsbediening het apparaat werd aan en uitgezet. Wat opviel was dat de dikste tik veroorzaakt werd bij het uitzetten. Ook bleek dat het niet altijd gebeurde, dus de ene keer wel en de andere keer niet. Andere lichteffecten gaven geen probleem. Dus alleen de laser en de rookmachine. Allemaal heel vervelend. Weet iemand misschien een oplossing?

 2. #2

  Standaard

  Het probleem is dat de toestellen niet ingeschakeld worden tijdens nuldoorgang van de sinus. Een stopcontact dat verder in de zaal zit is meestal geen oplossing, je moet een stopcontact hebben die op een andere fase zit, als je natuurlijk een driefasig systeem voorhanden hebt... Wij gebruiken bijna altijd een eigen stroom verdeel kast, zodat je één fase voor klank en 2 fasen voor licht kan gebruiken. Een andere oplossing is een solidstate relais tussen het toestel te plaatsen, daardoor wordt altijd op nuldoorgang geschakeld, en heb je geen last van de "plop" op de klankinstallatie. Deze kunnen gekocht worden voor een 20 euro

 3. #3

  Ingeschreven
  Sep 2003
  Locatie
  1
  Posts
  196

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door DJ3 Productions
  Het probleem is dat de toestellen niet ingeschakeld worden tijdens nuldoorgang van de sinus.
  Dank je wel. Maar hoe kan het dan dat andere lichteffecten geen of nauwelijks last hebben van die plop? Zitten op zelfde schakelaars.

 4. #4

 5. #5

  Ingeschreven
  Feb 2007
  Locatie
  1
  Posts
  122

  Standaard

  Dat het schakelen van de verlichting niet stoort komt omdat gloeilampen geen zg. inductive apparaten zijn. In de laser en rookmachine zitten o.a. trafo en/of el. motor die wat meer vonkvorming, en dus stoorpieken op het net kunnen veroorzaken bij het schakelen. Er is hierbij geen pasklaar antwoord te geven. Onderzoek is nodig.
  Komt de storing ook voor wanneer de mengtafel outputfaders dicht staan? En ook wanneer deze met de netschak. geheel is uitgeschakeld?
  En alleen op deze locatie? Met die externe tijdelijke voeding trad het probleem ook nog op, maar waarschijnlijk was er nog een massaverbinding tussen de installaties onderling aanwezig? Je moet zien te achterhalen via welke weg de storing de install. binnenkomt. Probeer ook het "geschakelde" snoer kort te houden en weg van de signaalleidingen. Je kunt ook nog experimenteren met het (tijdelijk) plaatsen van een ontstoorfilter in de voeding van zowel de laser (aan laserzijde) als de mengtafel. Gezien het aantal reacties komt het probleem weinig voor??
  Succes, GvH-E

 6. #6

 7. #7

  Ingeschreven
  Sep 2003
  Locatie
  1
  Posts
  196

  Standaard

  Sorry voor de late reactie. Ik heb even genoten van een, vind ik, wel verdiende vakantie.

  Hier een paar antwoorden op bepaalde vragen.

  We hebben in deze ruimte 2 x eerder gedraaid en nog nooit deze problemen gehad. Wel hadden we nu voor het eerst de laser. De rookmachine is niet nieuw en deze gaf de voreige keren geen problemen. Ook als de faders dicht stonden onstond de "plof". Wat ik wel vreemd vond was het volgende: De afzuiging van de zaal tikte als deze de rook, die wij via de rookmachine maakten, afzoog. Heel vreemd. Je zag gewoon dat de rook naar de afzuiging werd getrokken, en als deze daar dan arriveerde begon deze te tikken, net zo'n electronische muggenvanger, maar dan harder. Zelfs zo hard dat het door de muziek heen te horen was. Zou dit er iets mee te maken kunnen hebben? Helaas zijn we vergeten te testen of het "geplof" ook nog ontstond als de afzuiging uit stond. Zullen we volgende keer zeker doen.

  Dan nog een vraag. Als we nu zorgen voor een eigen stroomverdeelkast, zijn we dan van het probleem af?

 8. #8

 9. #9

  Ingeschreven
  Sep 2003
  Locatie
  1
  Posts
  196

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Jason_
  Lasers gebruiken over het algemeen niks hoor .....
  Klopt, ik geloof dat deze 40 w trekt.

 10. #10

  Ingeschreven
  Sep 2003
  Locatie
  1
  Posts
  196

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door DJ3 Productions
  Wij gebruiken bijna altijd een eigen stroom verdeel kast, zodat je één fase voor klank en 2 fasen voor licht kan gebruiken. Een andere oplossing is een solidstate relais tussen het toestel te plaatsen, daardoor wordt altijd op nuldoorgang geschakeld, en heb je geen last van de "plop" op de klankinstallatie. Deze kunnen gekocht worden voor een 20 euro
  Mijn kennis op dit gebied is niet veel, dus vandaar mijn volgende vragen.

  Heb je met zo'n stroom verdeelkast altijd 380 volt nodig? Hebben ze die bij J&H te koop? Wat kost zo'n ding?
  En zo'n solidstate relais, kan ik bij J&H niet vinden.

  BVD

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  

Inloggen

Inloggen