PDA

Bekijk Volledige Versie : Droog Opnemen



Soilworker
09-01-04, 18:54
Ik had even een vraagje over het opnemen van (metal) drums.

Wij (FertiliZer Melodic Death Metal) gaan weer beginnen aan een cd productie. De vorige was erg goed gelukt met een 6 kanaals mixxer en 6 zang microfoons (mbl1000)Rechtreeks naar mn line in van mn pc (dus 1 stereo track). Nu is het tijd voor iets professionelere aanpak namelijk:

-BeyerDynamic Opus Drumsetje (8 stuks)

-Behringer MX3242X Mengtafel

-Guillemot Maxi Studio ISIS // 8 IN --- 4 UIT

Dit zou een aardig goed geluid moeten neerzetten.de compressors en reverbs doen we achteraf. CLEAN opnemen dus.
Nu heb ik een paar vraagjes over de ruimte.

We nemen op in de slaapkamer van de gitarist.Hoe slim is het om allemaal doeken en lakens OM de drumset heen te hangen?? hier heb ik het over een BOEL doeken die de boel *droger* moet maken.De kamer is namelijk niet echt ideaal.Er staat te weinig in de kamer en hebben ook last van resonantie.

Dus een boel doeken om de drumset heen om een kleine kamer te creeren. Want ik denk : we doen het zo droog mogelijk en later gooien we de reverbs er wel overheen. Is dit slim ?? of heeft er iemand anders betere suggesties hiervoor? De kamer heeft een totale groote van 4 Meter bij 5 Meter en 3,5 meter hoog.

groeten FrankiE

sis
09-01-04, 19:11
Nou beste jongen

wil je droog opnemen laat dan meteen die behringer vallen en die microotjes ook

gans deze setup klinkt voor geen meter

is het prof.of amateurisme

kan wel een verschil uitmaken

wat zijn de eisen , platenfirmaatje en dergelijke

nou

Ik kan je teleurstellen !!!!!

OOit virgin gedaan als producer, mij maak je niks meer wijs :(:(

sis

Soilworker
10-01-04, 02:06
Ik wil EFFECTIEF opnemen....wat is slim. ??..Ik moet dit wel aanschaffen omdat mijn GELD weer in het live gedeelte zit.Ik ben ook nog niet over de microfoons uit. Maar dit zou een eventuele oplossing kunnen zijn. Ik wil gewoon graag een aardige cd`s af kunnen leveren met mijn 4 bands.
En het feit dat ik 17 ben en mn budget ook nog eens een rolletje speelt...

Kortom : Advies over home -recording maar wel degelijk.

Mixer heb ik al mijn hart op gelegd in het budget blijft : 1000 euro over....De geluidskaart heb ik ook al vastgesteld.

laat het mij weten :-D



Groeten Frank

Soilworker
10-01-04, 02:08
CITAAT : (kweenie hoe de lijntjes eromheen moeten)

OOit virgin gedaan als producer, mij maak je niks meer wijs

----------------------------------------------------------

wie de f*** is virgin ????.....

musicjohn
10-01-04, 02:11
Hoi Frankie,

Ik ben het in groote lijnen met SIS eens.

Je kunt het geheel niet met de door jou genoemde microfoons opnemen.


citaat:Hoe slim is het om allemaal doeken en lakens OM de drumset heen te hangen??
Helemaal niet slim als je het mij vraagt.

De tafel die je wilt gebruiken is niet eens zo slecht. Ik heb zelf al heel wat opnames met de 3242 gemaakt. Allemaal heel erg schoon.

Maar je hebt wel een paar goeie mic's nodig en een goeie voorversterker.

Ik heb twee Ocatava grootmembraan mirofoons. Handgemaakt in Rusland... neusje van de zalm !!! Ik heb hier veel kerkorgel en koor opnames mee gemaakt. Zoals je weet is een kerkorgel het moeilijkste instrument om te "vangen" voor een opname.

Als voorversterker gebruik ik de Behringer Ultragain Pro 2200

Ik wil het hele zooitje best voor je komen opnemen en naderhand afmixen en uitbrengen op mijn eigen label, maar als je interesse hebt moet je me maar effe mailen.

Groetjes...

John

Mathijs
10-01-04, 14:09
citaat:-Guillemot Maxi Studio ISIS // 8 IN --- 4 UIT

Heb je die al aangeschaft of nog niet?

Ik heb er namelijk 2 gehad en geen enkele heb ik goed aan de praat gekregen. Ook werkt hij alleen onder win98, dus als de nieuwere software wilt draaien zit je met een probleem. (waarom denk je dat deze kaart zo veel te koop staat [}:)])

Voor jouw stijl muziek heb je echt een super droge ruimte nodig. Een paar gordijnen zullen hier niet tegen helpen. Het zal iets van het hoog dempen, maar al het mid laag gaat er direct door heen. Als je ze ophangt, moet je ze in iedergeval op een 1/4 golflengte van de frequentie die het meest resoneert ophangen. Dan wordt die in iedergeval het meest gedempt.

De mixer is op zich het probleem. Niet, De functies voor een goede opname zitten er op.

giserke
11-01-04, 14:34
De ruimte is het laatste waar je aan moet denken. Eerst moet je zorgen dat je de juiste recording spullen hebt.
Ik hoop inderdaad ook dat je die kaart nog niet hebt gekocht. Ik zou niet weten wie dergelijke kaarten nu nog zou durven nieuw verkopen.

Als je toch wil werken via een mixer moet je er wel op letten hoeveel uitgangen die mixer heeft. Zodat je elke Mic kan apart door sturen op verschillende sporen.

Als je met een zeer beperkt budget zit heeft terratec en Aardvarkpro zeer goede producten.
Vb de terratec EWS88 met extern rack.
of als je de mixer nog niet hebt zou ik dan opteren voor de terratec mic 8 of de aardvarkpro Q10 Dan heb je zelfs geen mixer meer nodig

Voor de mic's zou ik opteren voor zang een groot condensator mic.
Goede goedkope mick's heb je bij MXL, of studio technica (+/- 300euro)

let wel hoe meer mic's je gebruikt hoe meer problemen je krijgt om het af te mixen.
Keyboarts kun je gewoon met een DI aansluiten op de XLR ingangen

Voor de drum heb je eigenlijk maar 3 mic's nodig, voor de basdrum en 2 groot membraam mic's(alweer deze van mxl)

Voor de gitaren zou ik opteren voor AKG C4000B opdat die mindersnel overslaan.
Of als je zeer goede gitaar en bas versterkers hebt kun je ook werken met een DI en die aansluiten om de XLR ingangen.

Let wel bovenstaande configuratie is een low budget samenstelling. Want als je naar de professionele toestellen te gaan zul je snel 7000euro kwijt zijn.

Koert
11-01-04, 17:14
"De ruimte is het laatste waar je aan moet denken. Eerst moet je zorgen dat je de juiste recording spullen hebt."

Ben ik het niet mee eens! Is juist één van de belangrijkste factoren!!
Maar i.d.d. koop alsjeblieft in ieder geval 2 enigzins goede condensators, daar heb je al de helft mee gewonnen!
Daarna is een goede positionering van de mic's ook zeer belangrijk!


Groeten, Koert

Mathijs
11-01-04, 19:22
citaat:De ruimte is het laatste waar je aan moet denken
Als je ruimte goed klinkt. kan je met veel mindere mics een goede opname maken. Klinkt je ruimte nergens naar, dan kan je het sowieso schudden dat is heel simpel.

Omdat je alles los gaat opnemen heb je geen uitgebreide mixer nodig. het is alleen handig om minimaal 8 kanalen hebben. Om al je 8 inputs te kunnen gebruiken. Ik zou dan alles op de PC mixen. je kan wel via een aparte output de gene die je opneemt nog een aparte mix geven.

citaat:studio technica
Bedoel jij niet Audio Technica? Dat zijn inderdaat erg leuke mixs. MXL ben ik niet echt over te spreken. Heb voor de gein een tijdje geleden die buizen mic open gehaald. Geen buis te bekennen. Ook de sound wat erg dof en ongedetaileert.

giserke
11-01-04, 20:29
citaat:Geplaatst door Mathijs


citaat:De ruimte is het laatste waar je aan moet denken
Als je ruimte goed klinkt. kan je met veel mindere mics een goede opname maken. Klinkt je ruimte nergens naar, dan kan je het sowieso schudden dat is heel simpel.

Omdat je alles los gaat opnemen heb je geen uitgebreide mixer nodig. het is alleen handig om minimaal 8 kanalen hebben. Om al je 8 inputs te kunnen gebruiken. Ik zou dan alles op de PC mixen. je kan wel via een aparte output de gene die je opneemt nog een aparte mix geven.

citaat:studio technica
Bedoel jij niet Audio Technica? Dat zijn inderdaat erg leuke mixs. MXL ben ik niet echt over te spreken. Heb voor de gein een tijdje geleden die buizen mic open gehaald. Geen buis te bekennen. Ook de sound wat erg dof en ongedetaileert.


Studio technica is ook een merk van mic's

bones2001
11-01-04, 21:55
Ik zou gezien de ruimte waarin je moet werken zeker voor die
Beyers gaan, met close miking heb je minder last van de reflecties
veroorzaakt door de ruimte waarin je werkt.
Zet eventueel een paar schotten om het drumstel.
Gezien je budget zou ik voor zang gewoon een Shure SM58 oid gebruiken, en voor je gitaren een SM57.
Bas gewoon uit de DI.
Het zal je nog verbazen hoe goed dit kan klinken.
Succes

Soilworker
12-01-04, 13:53
Momentje momentje... We krijgen nu allemaal fijne ideen over het opnemen :-D Super ! Maar niet wat ik bedoelde...Ik zal even wat dingen op een rijtje zetten

- Behringer mengtafel is voor mij perfect.
kan dr een goeie korting op krijgen en de direct outs zijn handig
Ik wil het OOK LIVE gaan gebruiken.....

- Guillemot Maxi Studio ISIS : Een betaalbare geluidskaart
(2ehands zelfs) met 8 INGANGEN (perfect).Ik heb een pentium 2
met 350 MhZ en 160 MB Intern. Een duurdere en betere kaart zou ook een grote upgrade voor mijn pc betekenen.

- Beyerdynamic Opus drumsetje : de microfoons moeten tegen meerdere stootjes kunnen. En OOK geschikt zijn voor LIVE.
Ik ga ze meer live gebruiken dan voor opnames.
Deze microfoons spreken mij wel aan.Ik zou graag ALTERNATIEVEN van setjes willen horen met een budget van 900 tot 1200 euro voor de mics (7 a 8 stuks)

- ALS wij gaan opnemen doen wij de zang WEL in eem professionele geluidsstudio.Dus ik heb GEEN dure zangmic nodig.

- De gitaar gaan wij opnemen als volgt

2 x sm57 (een ervoor en eentje 50 cm erachter
Line 6 POD Module (digitaal dus) naar line in)

dit signaal gaan we mixxen.aangezien het feit dat de line 6 POD al een supergaaf geluid heeft. Kan dit volgens mij niet mis gaan.

De bas gaat via een DI-BOX en we gaan een poging wagen met microfoons (nog uitzoeken WELKE)

Ik zou dus graag nog advies willen over drummicrofoons.
Ik heb 1200 euro voor de mics.


Ik wens jullie succes. en ik hoop dat ik over een maandje de juiste apparatuur aanschaf....Jullie krijgen allemaal het eindresultaat thuisgestuurd (fijn.'..zo`n lekker death metal cd`tje...leuk voor je vrouwtje thuis....of tijdens avondeten met famillie....)


Groeten Frankie (ps. wat een geweldig forum :))

Mathijs
12-01-04, 14:03
citaat:- Guillemot Maxi Studio ISIS : Een betaalbare geluidskaart Helemaal mee eens. Maar de reden waarom deze zo goedkoop zijn is dat ze alleen onder windows 98 werken en gewoon bijna niet aan de praat te krijgen zijn. kort gezegt zijn het rampzalige dingen.


citaat:2 x sm57 een ervoor en eentje 50 cm erachter
ik zou niet van die 50cm uitgaan. schuif de microfoon heen en weer en luister tot dat de fase tussen de 2 mics goed is. (met een fase meter is dit uiteraard helemaal een koekie [:p])

Soilworker
12-01-04, 14:08
Ik weet het matthijs..50 cm was maar een voorbeeld.De geluidskaart wekt idd alleen maar onder windows 98..dat is ook wat gebruik...dus...ik neem aan dat het wel goed zou moeten gaan...............toch?

FrankiE

Mathijs
12-01-04, 14:28
citaat:...............toch?
Tja zo positief ben ik dus ook 2x geweest. De 2e deed het beter dan de eerste. Maar nog steeds erg vaak drop-outs, verbinding die weg valt. enz enz.

Zoals Giserke al zei: kijk eens naar terratec en consorten. Die kaarten zijn niet duur. klinken prima. Maar werken vooral gewoon goed. Ook is die guillemot 20 bit. terwijl alle terratec enz 24 bit zijn. (wat door alle software wordt ondersteund en 20 bit niet).

Soilworker
12-01-04, 14:37
En gaat dat ook lukken met een

Pentium II 366 MhZ
256 MB Intern Geheugen ??

musicjohn
12-01-04, 15:31
citaat:Jullie krijgen allemaal het eindresultaat thuisgestuurd
Daar houden we je graag aan !!! :D[:p]

jurjen_barel
12-01-04, 16:00
citaat:Geplaatst door Soilworker

CITAAT : (kweenie hoe de lijntjes eromheen moeten)

OOit virgin gedaan als producer, mij maak je niks meer wijs

----------------------------------------------------------

wie de f*** is virgin ????.....


Als je lijntjes erom heen wil zetten doe je dat met de "quote"-knop oftwel: "citaat"-knop. Dat is de tweede van rechts.

En wat Virgin betreft: dat is een gigantisch bedrijf, dat wereldwijd actief is. Ze hebben ook in ongeveer ieder land een afdeling "platenmaatschappij". Die bedoelt Sis denk k.

sis
12-01-04, 16:04
Jurjen, da was ikke ; den sis :D
Inderdaad, Belgie had er één: Play That Beat
is ondertussen al opgedoekt [V][V]
sis

Soilworker
12-01-04, 16:10
Aha Virgin......met de plaatjes van Jim/Westlife/Dj Diarree en dat soort dingen ??.. nee nee.... kijk das geen kwaliteit....in ieder geval niet qua muziek.....(of er moeten ECHT goede bands ziten) tis een amerikaanse instelling zoals burger king ..maar dan als eindproduct cd`s......kan het ook goed mis hebben.....doet u mij maar een label als Nuclear Blast
Maar goed we gaan off - topic.. .. .. ff weer terugspoelen naar advies over de juiste combinatie van spullen ...

giserke
12-01-04, 23:55
citaat:Geplaatst door Soilworker

En gaat dat ook lukken met een

Pentium II 366 MhZ
256 MB Intern Geheugen ??

Dus je zal je mixer met gewone jacks aansluiten op die module van de kaart?
Tja, lekker vervormt en zeeeeeeeeer veel storing.

Soilworker
13-01-04, 01:12
citaat:Dus je zal je mixer met gewone jacks aansluiten op die module van de kaart?
Tja, lekker vervormt en zeeeeeeeeer veel storing.



Waarom gaat dat vervormen??...kun je mij dat uitleggen ?..Het zijn geen mic ingangen....dus volgens mij moet het kunnen....right ?

FrankiE

giserke
13-01-04, 10:32
citaat:Geplaatst door Soilworker


citaat:Dus je zal je mixer met gewone jacks aansluiten op die module van de kaart?
Tja, lekker vervormt en zeeeeeeeeer veel storing.



Waarom gaat dat vervormen??...kun je mij dat uitleggen ?..Het zijn geen mic ingangen....dus volgens mij moet het kunnen....right ?

FrankiE


Omdat de Frequentie te laag is en jacks zeer gevoelig zijn aan externe signalen opname, zoals elektrische straling, GSM straling enz..

Soilworker
13-01-04, 23:06
citaat:Omdat de Frequentie te laag is en jacks zeer gevoelig zijn aan externe signalen opname, zoals elektrische straling, GSM straling enz..


Uhm....wat stel jij voor dan (en niet de kaart veranderen.)

ps. Het is voor een home recording studio..als we het hier over MEETBAAR ruis en storing hebben.......NOU EN

FrankiE

Mathijs
13-01-04, 23:40
citaat:Omdat de Frequentie te laag is
ik snap niet wat je bedoelt. wat bedoel je hiermee?

citaat:Tja, lekker vervormt en zeeeeeeeeer veel storing.
Wat een BULLSHIT. Sorry. maar dit slaat echt nergens op. Omdat het jack is kan het nog steeds gebalanceert zijn. Ook al zou het ongebalanceerd zijn. Dan valt die storing nog steeds wel mee. Als je kabels van 50 meter hebt OK. maar 5 meter mag echt voor geen problemen zorgen. Het zal dus al helemaal niet gaan vervormen (die snap ik al helemaal niet trouwens) en die storing zal ook wel mee vallen.

Alleen omdat die kaart ongebalanceert is (de meeste goedkope kaarten. De terratec en consorten ook) moet je wel op passen voor aardlussen.